Μαύρο ρεκόρ: Στο 8,8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ- Αύξηση 33,7% στην ενέργεια

Στο 8,8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες ΟΟΣΑ τον Μάρτιο του 2022, καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2022 έναντι 7,8% τον Φεβρουάριο του 2022 και μόλις 2,4% τον Μάρτιο του 2021. Μάλιστα, ήταν η μεγαλύτερη άνοδός τους από τον Οκτώβριο του 1988.

Περίπου το 1/5 των χωρών του ΟΟΣΑ κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό, με το υψηλότερο ποσοστό στην Τουρκία στο 61,1%.

Σε ό,τι αφορές τις τιμές της ενέργειας αυτές εκτοξεύθηκαν στο 33,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 26,6% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ρεκόρ από τον Μάιο του 1980.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,9% τον Μάρτιο από 5,6% τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της G20 αυξήθηκε επίσης τον Μάρτιο του 2022, φθάνοντας στο 7,9% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο. 

Σημειώνεται όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση σε καθημερινές συσκέψης προετοιμάζει το σχέδιο μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθεσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, όταν είναι όλα έτοιμα. 

Ο ίδιος τόνισε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις γι’ αυτό γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη δουλειά που έχει γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, όποια υπερκέρδη προκύψουν από τους παρόχους, θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές.

Συμφώνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ως πιθανότερη επιλογή προβάλλει η παρέμβαση στη χονδρική αγορά ρεύματος έως το τέλος του έτους  με προοπτική  παράτασης και για το α’ εξάμηνο του 2023 με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος με στόχο ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά να πέσει σε επίπεδα του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό επιδότησης θα είναι λίγο μικρότερο γιατί οι τιμές κόστους παράγωγης τον Απρίλιο ήταν πιο χαμηλές.

Πηγή: skai.gr