Χωρίς την Ελισάβετ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο

Η 96χρονη μονάρχης δε θα παραστεί στην πρωινή δοξολογία, καθώς όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του βράδυ της Πέμπτης αισθάνθηκε «δυσφορία» κατά την παρουσία της στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων.

του Θανάση Γκαβού

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Σίτι του Λονδίνου επικεντρώνονται οι εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο.

Η 96χρονη μονάρχης, ωστόσο, δε θα παραστεί στην πρωινή δοξολογία, καθώς όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του βράδυ της Πέμπτης αισθάνθηκε «δυσφορία» κατά την παρουσία της στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε εμφανιστεί δύο φορές στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι, μετά από την παραδοσιακή στρατιωτική τελετή Trooping the Colour.

Παρά τη δυσφορία που αισθάνθηκε, πάντως, τη νύχτα έκανε τη συμβολική αφή του πρώτου από τους σχεδόν 3.500 πυρσούς που άναψαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία προς τιμή της.

Απών από τη δοξολογία θα είναι και ο Πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος δήλωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, αλλά και ο επίσης ασθενής με Covid Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Τη λειτουργία και το κήρυγμα θα αναλάβει στη θέση του ο Επίσκοπος του Γιορκ, Στίβεν Κατρέλ.

Παρόντες στο ναό θα είναι ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, στην πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνισή τους σε βασιλική εκδήλωση από το Megxit και μετά.

Η τελετή θα αρχίσει με την καμπάνα του ναού, τον «Μεγάλο Παύλο», να ηχεί μόλις για ένατη φορά μετά από την επιδιόρθωσή της το 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκλησιαστική καμπάνα στη χώρα, βάρους 16,5 τόνων. Κατασκευάστηκε το 1882.

Της βασιλικής οικογένειας θα ηγείται ο διάδοχος Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος.

Θα ακολουθήσει δεξίωση για την οικογένεια και προσκεκλημένους που παραθέτει ο Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι στο ιστορικό κτίριο του Guildhall.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο με τη μεγάλη συναυλία του BBC μπροστά από τα ανάκτορα το Σάββατο και την παρέλαση που θα θυμίζει καρναβάλι το απόγευμα της Κυριακής.

Πηγή: skai.gr