Πιο κοντά στην ανεξαρτησία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η καλύτερη οδός για την εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, θα στηρίξουμε την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κάμερον Μούντερ.

Στηρίζουμε τις συνομιλίες και παροτρύνουμε και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης, η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής είναι η εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι, που προβλέπει την υπό διεθνή επίβλεψη ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ερωτηθείς γιατί οι Αλβανοί του Κοσόβου θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αποστέλλει σαφές μήνυμα στήριξης στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο κ. Μούντερ απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν και παροτρύνουν τη συμμετοχή της αλβανικής πλευράς στις συνομιλίες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αλλά ενημερώνουμε τον κόσμο για το ποια πιστεύουμε πως είναι η καλύτερη λύση για την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Πηγή: skai.gr