Πιο δημοφιλής η Μέρκελ από τον Τραμπ παγκοσμίως σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ είναι πολύ πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου PEW, η οποία δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα και βασίστηκε σε δείγμα περίπου 26.000 ερωτηθέντων σε 25 χώρες.

Κληθέντες να κρίνουν πέντε παγκόσμιους ηγέτες, το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εμπιστεύονται την Μέρκελ σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τραμπ να ανέρχεται σε 27%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας ανάμεσα στους πέντε ηγέτες. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τραμπ είχε την χαμηλότερη βαθμολογία στο Μεξικό, όπου μόλις το 6% των πολιτών εμπιστεύονται την ηγεσία του, ενώ το Ισραήλ ήταν η σπάνια εξαίρεση στη γενική αρνητικότητα προς τον Αμερικανό ηγέτη.

Έναν χρόνο μετά την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, το ποσοστό αποδοχής του αυξήθηκε στο Ισραήλ από 56% που ήταν τον περασμένο χρόνο σε 69%.

Η Μέρκελ εμφανίζεται περισσότερο δημοφιλής στην Ολλανδία όπου το 85% έχει θετική άποψη για εκείνη, ενώ λιγότερο δημοφιλής στην Ελλάδα όπου μόλις το 15% των ερωτηθέντων την εμπιστεύεται.

Δυσαρέσκεια απέναντι στις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ εμφανίζεται μεταξύ ορισμένων από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με μόλις το 9% των Γάλλων και το 25% των Καναδών να εμπιστεύονται τον Τραμπ.

Παρά την επιδείνωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν θετική εικόνα στο 50% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν έναντι 43% που έχουν αρνητική εικόνα.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 26.112 άνθρωποι από 25 χώρες στο διάστημα 20 Μαΐου με 12 Αυγούστου.
Πηγή: skai.gr