Πίεση σε Μπόρις Τζόνσον να αρχίσει έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας - Αποκαλύψεις BBC για λάθη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κορυφαίοι γιατροί και εκπρόσωποι νοσηλευτών, επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης, ο πρώην επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης της Βρετανίας λόρδος Κέρσλεϊκ και οι οικογένειες χιλιάδων θυμάτων του κορωνοϊού καλούν τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δώσει εντολή για άμεση έναρξη της δημόσιας έρευνας για το χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.

Το κάλεσμα προς τον κ. Τζόνσον έγινε μέσω δηλώσεων στην εφημερίδα Guardian.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο ότι θα πραγματοποιηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τα λάθη κατά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τις ζωές περισσότερων από 125.000 πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα γίνει αυτή η έρευνα.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων έρχονται μετά από αποκαλύψεις του BBC για λάθη που κόστισαν, μέσα από συνεντεύξεις με πρώην και νυν υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στην πολιτική αρχισυντάκτρια του ειδησεογραφικού οργανισμού υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Λώρα Κούνσμπεργκ αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι στις αρχές της απειλής από τον κορωνοϊό ο Μπόρις Τζόνσον είπε σε ιδιωτική σύσκεψη ότι «το καλύτερο θα ήταν να το αγνοήσουμε», προειδοποιώντας πως «η υπερβολική αντίδραση» θα έκανε περισσότερο καλό παρά κακό.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε πει πως έκανε χειραψία με όλους όσους είχε συναντήσει σε επίσκεψή του σε νοσοκομείο, ενώ οι σύμβουλοί του τού είχαν ρητώς ζητήσει να καλέσει τον κόσμο να σταματήσει τις χειραψίες.

Η εικόνα της κυβερνητικής αντίδρασης στην αρχή περιγράφεται ως ανεπαρκής, με έλλειμμα ανησυχίας και αίσθησης του επείγοντος, αν και ευθύνη μοιάζει να αποδίδεται και στους επιστήμονες που δεν είχαν προβλέψει σωστά τη γρήγορη διασπορά του ιού.

Αποκαλύπτεται ότι παρά τις δημόσιες διαψεύσεις, υπήρχε όντως ένα επιχείρημα στην καρδιά της κυβέρνησης υπέρ του να επιτραπεί στον ιό να μεταδοθεί ώστε να δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης. Είχε γίνει ακόμα λόγος και για «πάρτι ανεμοβλογιάς» ώστε να προσβληθούν υγιείς πολίτες.

Στον Πρωθυπουργό Τζόνσον προσωπικά αποδίδεται επίσης η καθυστέρηση της απόφασης για το δεύτερο lockdown του φθινοπώρου, καθυστέρηση που καταγράφηκε και πριν από το πρώτο lockdown του περσινού Μαρτίου.

Αποκαλύπτεται επίσης η σοβαρότητα των ανησυχιών για την υγεία του κ. Τζόνσον όταν είχε νοσηλευτεί με κορωνοϊό σε μονάδα εντατικής θεραπείας τον περασμένο Απρίλιο, με πολλές συζητήσεις για το ποια θα ήταν η διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη της χώρας σε περίπτωση διασωλήνωσης ή θανάτου του Πρωθυπουργού.

Πηγή: skai.gr