Πιέσεις στη Βρετανία για μείωση της απομόνωσης των φορέων Covid στις πέντε ημέρες

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων και Συντηρητικοί βουλευτές στη Βρετανία πιέζουν τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μειώσει περαιτέρω τη χρονική διάρκεια της απομόνωσης όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό στις πέντε ημέρες.

Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας αλλαγής τονίζουν ότι θα λειτουργούσε ευεργετικά ως προς την πλήρωση ελλείψεων προσωπικού που παρατηρούνται σε επιχειρήσεις και νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία, μακριά από το πόστο τους βρίσκονται λόγω μόλυνσης από τον κορωνοϊό πάνω από 18.000 γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων.

Υπολογισμοί του Πανεπιστημίου Southbank του Λονδίνου κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι στο χείριστο σενάριο θα μπορούσε να απουσιάζει ταυτόχρονα έως και το 40% του υγειονομικού προσωπικού του δημοσίου συστήματος υγείας NHS.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σε κατ' οίκον απομόνωση βρίσκονται περίπου 800.000 φορείς αυτή την εορταστική περίοδο.

Ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ έχει ήδη μειώσει το χρόνο της καραντίνας των φορέων Covid από τις δέκα στις επτά ημέρες, εφόσον υποβληθούν σε self test την έκτη και έβδομη ημέρα τα οποία θα βγουν αρνητικά.

Η διάρκεια της απομόνωσης παραμένει δέκα ημέρες σε Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας λόρδος Μπιλιμόρια επισήμανε ότι στη Νότια Αφρική έχει καταργηθεί η υποχρέωση απομόνωσης για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η Κέιτ Νίκολς, από τον οργανισμό UK Hospitality που εκπροσωπεί τις βρετανικές επιχειρήσεις εστίασης, σημείωσε ότι η μείωση της διάρκειας της καραντίνας κατά τρεις ημέρες έχει ήδη περιορίσει τις απουσίες προσωπικού στην αλυσίδα διανομής τροφίμων.

Η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη μείωση των υποχρεωτικών περιόδων απομόνωσης»

Οι υποστηρικτές της αλλαγής επικαλούνται επίσης τις δηλώσεις δύο κορυφαίων επιστημόνων, του σερ Τζον Μπελ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του καθηγητή Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο East Anglia που υποστήριξαν αντίστοιχα τη μείωση του χρόνου απομόνωσης εφόσον γίνονται self test, καθώς και ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιτρέπεται και στους φορείς κορωνοϊού να διάγουν χωρίς περιορισμούς την καθημερινότητά τους.

Επίσης, ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ του King's College, που καταγράφει τη διασπορά του κορωνοϊού με βάση τις αναφορές συμπτωμάτων από τους πολίτες και έχει σημειώσει ότι η πλειοψηφία των νεότερων κρουσμάτων είναι ηπιότερα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της καραντίνας λέγοντας ότι «θα προστάτευε την οικονομία».

Παρά τις πιέσεις, ωστόσο, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για περαιτέρω μείωση της χρονικής διάρκειας της απομόνωσης για τους φορείς κορωνοϊού.
 

Πηγή: skai.gr