Πιέσεις στη Μέι για αλλαγή νομοθεσίας περί αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία

Οργανώσεις πολιτών και η αντιπολίτευση πιέζουν την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή του αυστηρού νόμου περί αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το αίτημα διατυπώνεται στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που κατήργησε την 8η Τροποποίηση του Συντάγματος, με αποτέλεσμα εντός του χρόνου να αρχίσει να επιτρέπεται η διακοπή της κύησης έως τη 12η εβδομάδα ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται παρά μόνο αν απειλείται η ζωή ή η ψυχική και σωματική υγεία της εγκύου.

Η σκιώδης Γενική Εισαγγελέας των Εργατικών Σάμι Τσακραμπάρτι κάλεσε με συνέντευξη και άρθρο της την Τερέζα Μέι να αποδείξει στην πράξη ότι είναι φεμινίστρια, όπως η ίδια η Πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι.

Ωστόσο, το υπερσυντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), στη στήριξη των βουλευτών του οποίου βασίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι, έχει διαμηνύσει ότι η νίκη του «Ναι» στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι ένα θέμα σαν τις αμβλώσεις αποτελεί δικαιοδοσία της αποκεντρωμένης κυβέρνησης του Μπέλφαστ.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επισημαίνει ότι η τοπική διακυβέρνηση έχει ανασταλεί από τον Ιανουάριο του 2017 λόγω διαφωνιών μεταξύ των μεγαλύτερων βορειοϊρλανδικών κομμάτων και ότι το Λονδίνο οφείλει να αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία.



Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο