Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται η Μέι ενόψει της ψηφοφορίας για το Brexit

Αυξανόμενες πιέσεις να προαναγγείλει την παραίτησή της δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit την Τρίτη.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου διαρρέουν ότι θα ήταν σοφό η κ. Μέι να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει ώστε να κερδίσει την στήριξη ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών βουλευτών, που πιστεύουν πως αλλαγή ηγεσίας θα οδηγούσε σε πιο «σκληρή» στρατηγική στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπορική σχέση.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω ένας από εμάς που νομίζει ότι θα ήταν καλή ιδέα για αυτήν να μείνει πέραν του Ιουνίου», δήλωσε ένας υπουργός στους «Sunday Times». «Τελείωσε ο δρόμος για αυτήν», ανέφερε ένας άλλος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ πάντως διαρρέει στον βρετανικό Τύπο πως η κ. Μέι δεν έχει καν συζητήσει το ενδεχόμενο παραίτησής της.

Με τα σημερινά δεδομένα η κ. Μέι αναμένεται να ηττηθεί στην ψηφοφορία της Τρίτης για τους όρους του Brexit, καθότι έως τώρα δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς παραχωρήσεις από την ΕΕ όσον αφορά την μετά-Brexit κατάσταση στην Ιρλανδία.

Θα πρόκειται για την δεύτερη κοινοβουλευτική ήττα για την Συντηρητική πρωθυπουργό. Τον Ιανουάριο η πρώτη συμφωνία με την ΕΕ που κατέθεσε καταψηφίστηκε με την μεγαλύτερη διαφορά εδρών στην νεότερη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε περίπτωση νέας ήττας η κ. Μέι έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει μία ψηφοφορία για το ενδεχόμενο εξόδου δίχως συμφωνία. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ακολουθήσει ψηφοφορία για μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου.

Σύμμαχοι της κ. Μέι δήλωσαν στους «Financial Times» ότι η πρωθυπουργός είναι έτοιμη να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα για ύστατες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε αρκετά υψηλό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr