Πιέσεις ΕΕ σε Σκόπια για το όνομα

Μήνυμα για άμεση εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας απέστειλε στα Σκόπια η ΕΕ δια του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύων για το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ για τις Γενικές Υποθέσεις και Εξωτερικές Σχέσεις, Ντιμίτρι Ρούπελ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο Ρούπελ υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος και μάλιστα την ανάγκη για συμβιβασμό, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο.

"Τον Απρίλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις τρεις χώρες της Αδριατικής (σ.σ. Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ). Νομίζω ότι είναι αναγκαίο τώρα να επιδειχθεί διάθεση για έναν συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος" δήλωσε ο Ρούπελ.

Σε ερώτηση αν η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, ο κ. Ρούπελ απάντησε

"Δεν είδα σε κάποιο επίσημο ντοκουμέντο να αναφέρεται ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση. Όμως παρακολουθώντας τις συζητήσεις, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ, υποθέτω ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως για μία χώρα, ίσως και για δύο, οι οποίες ως μέλη έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και η στάση τους είναι αποφασιστικής σημασίας κατά τη λήψη των αποφάσεων".

Ωστόσο, ο κ. Ρούπελ σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει τις δυνατότητες να λάβει εντός του έτους, ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η χώρα του πληροί τα κριτήρια για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ και αναμένει, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.
Πηγή: skai.gr