ΠΓΔΜ: επίσημη απογραφή

Ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ ανέρχεται στα περίπου 2.020.000, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, τα επίσημα στοιχεία της οποίας ανακοίνωσε σήμερα στα Σκόπια η στατιστική υπηρεσία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με αυτά, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64% του πληθυσμού, οι Αλβανοί σε ποσοστό ανέρχονται στο 25%, ενώ 3,85% είναι οι Τούρκοι της χώρας, 2,65% Ρόμα, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι, 0,5% Βλάχοι, ενώ οι εκπρόσωποι άλλων εθνικών κοινοτήτων ανέρχονται στο 1%.
Η ομάδα των ειδικών της Διεθνούς Κοινότητας που παρακολούθησε την πορεία της απογραφής και επεξεργάστηκε τα στοιχεία της, ανέφερε ότι σε αυτήν τηρήθηκαν και εφαρμόσθηκαν όλα τα διεθνή κριτήρια που εφαρμόζονται σε απογραφές που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες του κόσμου. Τα στοιχεία της απογραφής, υποστήριξαν σήμερα και όλοι οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας στην ΠΓΔΜ. Τα στοιχεία της απογραφής αυτής, έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, εξ‹ αιτίας της αναλογικής συμμετοχής εκπροσώπων των εθνικών κοινοτήτων στα θεσμικά όργανα και στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.
Σύμφωνα με την διεθνοτική συμφωνία της Αχρίδας η οποία υπογράφθηκε τον Αύγουστο του 2001, η αλβανική γλώσσα θεωρείται ως επίσημη σε περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός ξεπερνά το 20%. Ορισμένοι ακραίοι αλβανικοί κύκλοι, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπεν Τζαφέρι, είχαν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα στοιχεία της απογραφής, αν ο αλβανικός πληθυσμός παρουσιαστεί σε αυτά ότι ανέρχεται σε ποσοστό κάτω του 30%.
Από την άλλη μεριά και εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, είχαν υποστηρίξει ότι οι Αλβανοί στην χώρα, δεν ξεπερνούν το 20%. Οι αντιδράσεις αυτές, είχαν οξύνει τις προηγούμενες ημέρες το πολιτικό κλίμα στην χώρα. Πάντως το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη», του Αλί Αχμέτι, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη σημερινή «θέση³ της Διεθνούς Κοινότητας, για τα στοιχεία της απογραφής.
Πηγή: skai.gr