Πέθανε ο Χάϊντς Μπαρθ

Ο γερμανός εγκληματίας πολέμου Χάιντς Μπάρθ, ο επιλεγόμενος \"δολοφόνος του Οραντούρ συρ - Γκλαν\" για την εμπλοκή του στη σφαγή που διέπραξαν τα SS στη Γαλλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε ο ιερέας του Γκράνζεε, κοντά στο Βερολίνο, όπου διέμενε ο Μπαρθ.

\"Είναι νεκρός, ήταν 86 ετών. Η κηδεία θα τελεστεί τον Σεπτέμβριο κι εγώ έχω δηλώσει πρόθυμος να την τελέσω, διότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην ταφή\", τόνισε ο ιερέας Χάιντς-Ντίτερ Σμίντκε.

Ο πρώην ναζί υπολοχαγός είχε καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά το 1983 στην Ανατολική Γερμανία για εγκλήματα πολέμου, κι αποφυλακίσθηκε το 1997 στα 76 χρόνια του, λόγω ηλικίας και λόγω προβλημάτων υγείας (έπασχε από διαβήτη). Ρόλο στην αποφυλάκισή του έπαιξε το γεγονός ότι ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του.

Συνολικά 642 πολίτες, μεταξύ τους 274 παιδιά, είχαν εκτελεσθεί στις 10 Ιουνίου 1944 στο Οραντούρ-συρ-Γκλαν, στη νότιο Γαλλία, μία σφαγή που έχει γίνει το σύμβολο της ναζιστικής βαρβαρότητας στη Γαλλία. Τα θύματα τουφεκίσθηκαν, πνίγηκαν, ή κάηκαν ζωντανά από τα SS της τεθωρακισμένης μεραρχίας ‘Ντας Ράιχ’.

Εξόν από τις σφαγές στη Γαλλία, ο Μπαρθ συμμετείχε και στην εκτέλεση 92 ανθρώπων το 1942 στην Τσεχοσλοβακία, όταν διοικούσε το τεθωρακισμένο σύνταγμα ‘Ντερ Φύρερ’. Μετά τον πόλεμο, ο Μπαρθ κρυβόταν με άλλη ταυτότητα στην Ανατολική Γερμανία.

Ο Μπάρθ καταδικάσθηκε για 16 διαφορετικές κατηγορίες. Όμως σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, οι περισσότερες μκατηγορίες που ήσαν ισόβια δεσμά μπορούν να μετατραπούν σε 15ετή κάθειρξη, γεγονός που κατέστησε δυνατή την αποφυλάκισή του, η οποία είχε προκαλέσει σάλο εκείνη την εποχή, με πρωτοστατούσες τις οργανώσεις επιζώντων.
Πηγή: skai.gr