Πέθανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Έφυγε από την ζωή ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο, μετά από πολύμηνη μάχη με αδιευκρίνιστη ασθένεια.

Ο 72χρονος ιάπωνας διπλωμάτης ηγήθηκε της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών επί μία δεκαετία, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση της συμφωνίας που ρύθμιζε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η διαδικασία αντικατάστασής του άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε σαφές πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο θανών ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από την διεύθυνση της IAEA.

Στην ανακοίνωσή της η γραμματεία της Υπηρεσίας δεν αναφέρει πότε πέθανε ο Αμάνο, ούτε τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Οι σημαία στην έδρα της IAEA, στην Βιέννη, θα κυματίζει μεσίστια.

Ο θάνατος του Αμάνο έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, καθώς κλιμακώνεται η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν.

Πέρυσι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επέβαλε μονομερώς οικονομικές κυρώσεις που έχουν πλήξει βαρύτατα την ιρανική οικονομία.
Πηγή: skai.gr