Πέθανε η σύζυγος του Ραούλ Κάστρο

Η Βίλμα Εσπίν, η νύφη του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Κούβας, πέθανε την Δευτέρα στην Αβάνα, σε ηλικία 77 ετών.

Η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε ότι η Εσπίν υπέκυψε λόγω επιπλοκών μετά από μακροχρόνια ασθένεια, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η Εσπίν, επί δεκαετίες πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας, ήταν παντρεμένη με το νεότερο αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας τον Ιούλιο του 2006, όταν ο Κουβανός ηγέτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ήταν η \ανεπίσημη\ πρώτη κυρία τηςΚούβας επειδή ο Φιντέλ Κάστρο κρατούσε την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η σύζυγός του, Ντάλια Σότο ντελ Βάλε, δεν ανέλαβε ποτέ επίσημο αξίωμα.

Η Βίλμα Εσπίν γνώρισε τον Ραούλ Κάστρο όταν εντάχθηκε στο αντάρτικο κίνημα του αδελφού του, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα. Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες χημικούς μηχανικούς της Κούβας και το 1960 ίδρυσε την Ομοσπονδία Γυναικών, μια οργάνωση που προωθούσε την επανάσταση και την ισότητα των δύο φύλων. Σήμερα η Ομοσπονδία έχει περίπου 3,6 εκατομμύρια μέλη, δηλαδή σχεδόν το 85% των γυναικών της χώρας.
Πηγή: skai.gr