Aπίστευτος Πεσκόφ: Βοηθώντας την Ουκρανία η Δύση απέτρεψε το «γρήγορο τέλος» της «στρατιωτικής επιχείρησης»

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πέμπτη τη Δύση ότι... απέτρεψε το «γρήγορο τέλος» της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα και πληροφορίες στο Κίεβο.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των New York Times ότι οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες που βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να σκοτώσουν πολλούς Ρώσους στρατηγούς στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως «ο στρατός μας γνωρίζει καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, και το ΝΑΤΟ συνολικά, μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες και άλλες 'παραμέτρους' στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τη ροή όπλων που στέλνουν αυτές οι χώρες στην Ουκρανία, όλες αυτές είναι ενέργειες οι οποίες δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης».

«Αυτό δεν θα εμποδίσει τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία» υποστήριξε πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ερωτηθείς ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ρωσία ως απάντηση, ο Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτή την κατάσταση».

Το Κρεμλίνο διέψευσε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι, επιμένοντας ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι σε λειτουργία στο πλαίσιο της εκεχειρίας. 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε χθες Τετάρτη, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, η αμερικανική εφημερίδα.

Η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί, κατά το δημοσίευμα.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Τάιμς.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει κάπου 12 Ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε «ηρωικά» στην Ουκρανία.

Οι πηγές των New York Times δε θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι Ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Πηγή: skai.gr