Περού: Θετικός στον κορωνοϊό ο πρώην πρόεδρος Βισκάρα παρά τον εμβολιασμό του

Ο Περουβιανός πρώην πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, έξι μήνες αφότου εμβολιάστηκε πρόωρα, γεγονός που προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο.

«Παρά τις προφυλάξεις μας (...) η σύζυγός μου και εγώ είμαστε θετικοί», ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο κ. Βισκάρα μέσω Twitter. Η οικογένειά μου έχει τεθεί σε απομόνωση. Δεν μειώνουμε την επαγρύπνησή μας», πρόσθεσε.

Η μόλυνση του πρώην προέδρου έγινε την εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας στον πρώην πρόεδρο απαγορεύθηκε από το περουβιανό Κογκρέσο να αναλαμβάνει πολιτικά αξιώματα, επειδή είχε λάβει χωρίς να το δικαιούνται τις δύο δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm για τον νέο κορωνοϊό τον Οκτώβριο. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβει την έδρα βουλευτή που κέρδισε πρόσφατα.

Ο Μαρτίν Βισκάρα, 58 ετών, ενεπλάκη στο σκάνδαλο που βαπτίστηκε «Vacunagate». Τον Φεβρουάριο, αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα 470 προσώπων εμβολιάστηκε μυστικά για τον νέο κορονοϊό πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης. Το σκάνδαλο, που προκάλεσε οργή στη χώρα, οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Υγείας Πιλάρ Μασέτι και της υπουργού Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε.

Ο κ. Βισκάρα αρνείται ότι εμβολιάστηκε χωρίς να το δικαιούται. Διαβεβαιώνει ότι ο αδελφός του, η σύζυγός του και ο ίδιος συμμετείχαν εθελοντικά σε κλινική δοκιμή του εμβολίου, πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στο Περού.

Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει εξάλλου να είναι αντιμέτωπος με ποινική έρευνα που αφορά κατηγορίες περί διαφθοράς, υπόθεση που ανάγεται στην περίοδο που ήταν κυβερνήτης στην περιφέρεια Μοκέγουα, στο νότιο Περού, από 2011 ως το 2014. Δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ανυπόστατες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κογκρέσο τον απομάκρυνε από το αξίωμα του αρχηγού του κράτους τον Νοέμβριο του 2020. Η καθαίρεση του δημοφιλούς προέδρου, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά τις διαφθοράς, είχε πυροδοτήσει τότε βίαιες διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου εκατό.

Η μόλυνση του Μαρτίν Βισκάρα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πολλά ερωτήματα στο Περού σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm που αγόρασε η Λίμα.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που αποδίδεται κυρίως στο παραλλαγμένο στέλεχος το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των περουβιανών αρχών, η χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει μέχρι στιγμής 59.440 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 1,7 εκατ. και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ