Περού: Μπροστά στις προεδρικές εκλογές ο Πέδρο Καστίγιο

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία του Περού, ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Πέδρο Καστίγιο, συνεχίζει να αυξάνει το προβάδισμά του έναντι της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, της Κέικο Φουχιμόρι, κατέδειξε κυλιόμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, δύο εβδομάδες προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης.

Ο κ. Καστίγιο, δάσκαλος του δημοτικού, νέος στην πολιτική, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές καθώς υπόσχεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος του Περού, να εθνικοποιήσει ορυκτούς πόρους και να ζητεί από μεταλλευτικές εταιρείες να καταβάλλουν υψηλότερα ποσά στο κράτος, εξασφαλίζει το 44,8% των προθέσεων ψήφου, ενώ η κυρία Φουχιμόρι περιορίζεται στο 34,4%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Μελετών του Περού (IEP) για λογαριασμό της εφημερίδας La República.

Η αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε την 20ή και την 21η Μαΐου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,8%.

Ο κ. Καστίγιο, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα έμοιαζε να χάνει έδαφος, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, απεναντίας φέρεται να ανοίγει την ψαλίδα στην κυλιόμενη έρευνα του IEP, καθώς στα μέσα Μαΐου συγκέντρωνε το 36,5% έναντι 29,6% της κυρίας Φουχιμόρι.

Το Σάββατο έγιναν πορείες στη Λίμα και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες που φώναζαν το σύνθημα «ποτέ ξανά Φουχιμόρι».

Η κυρία Φουχιμόρι είναι η κόρη του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), που έχει καταδικαστεί για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δημοσκόπηση του IEP κατέδειξε επίσης ότι το 13% σκοπεύει να ψηφίσει λευκό ή άκυρο την 6η Ιουνίου, ενώ το 5,1% του εκλογικού σώματος είναι ακόμη αναποφάσιστο.

Ο εκπαιδευτικός διατηρεί προβάδισμα στις φτωχότερες, αγροτικές περιοχές στις επαρχίες της χώρας των Άνδεων που κατατάσσεται 2η παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού.

Ο κ. Καστίγιο, 51 ετών, επικράτησε – εκπλήσσοντας αρκετούς αναλυτές – στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 11η Απριλίου, συγκεντρώνοντας το 18,92% των ψήφων, ακολουθούμενος από την κυρία Φουχιμόρι, που έλαβε το 13,40%, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν 18 υποψήφιοι, αριθμός χωρίς προηγούμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ