Κλείσιμο

Περού: Αρνητικό ρεκόρ με 314 νεκρούς σε 24 ώρες

Στο Περού καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19 σε 24 ώρες, ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός μέχρι στιγμής από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος των Άνδεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι Περουβιανοί καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και νέο κοινοβούλιο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναβολής της ψηφοφορίας, παρότι το Περού είναι αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 53.725 νεκρούς αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην περουβιανή επικράτεια, πριν από 13 μήνες.

Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ είχε καταγραφεί το Σάββατο, όταν είχαν ανακοινωθεί 294 θάνατοι.

Το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εξάλλου 9.305 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά το 1,6 εκατομμύριο (επακριβώς ανέρχονται σε 1.607.898), κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η επιδημιολογική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται τελευταία στο Περού. Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών ο μέσος όρος των θανάτων ασθενών με τον COVID-19 ανερχόταν γύρω στους 200. Ξεπέρασε τους 245 την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρχές άρχισαν την 9η Φεβρουαρίου εκστρατεία ανοσοποίησης αξιοποιώντας δόσεις κινεζικών εμβολίων. Το πρώτο στάδιο της εκστρατείας αφορούσε το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους ηλικιωμένους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοσοποιηθούν κάπου 25 εκατ. πολίτες – από το σύνολο των 33 εκατ. του πληθυσμού –, αλλά η εκστρατεία προχωρά με βραδύ ρυθμό.

Ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Τζορτζ Φορσάιθ έγινε την Κυριακή ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία που διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Ο Φορσάιθ, υποψήφιος δεξιάς παράταξης, ανέστειλε αμέσως όλες τις εμφανίσεις του σε δημόσιες συγκεντρώσεις που προγραμματίζονταν την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ