"Περισσότερη ευελιξία" ζητά ο Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια να επιδείξει «περισσότερη ευελιξία» κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, σε θέματα όπως το περιουσιακό και οι εγγυήσεις.

Ο κ. Ταλάτ μιλούσε σε εκδήλωση για το Κυπριακό στο London School of Economics κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα. Όπως είπε, η ευελιξία θα βοηθήσει στην επίτευξη των αναγκαίων συμβιβασμών.

Παράλληλα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης και εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων, ώστε «να μη χαθεί το παράθυρο ευκαιρία για λύση» που έχει ανοίξει. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα τον Απρίλιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ενώ σχολίασε ότι ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ της λύσης, αλλά της διαιώνισης της διαίρεσης του νησιού.

Ο κ. Ταλάτ επανέλαβε ότι κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν στη διανομή εξουσιών και τη διακυβέρνηση, την οικονομία και την Ε.Ε. επιτεύχθηκε «καλή σύγκλιση απόψεων» με τον πρόεδρο Χριστόφια. Στο δεύτερο γύρο ωστόσο, με τα ακανθώδη θέματα του περιουσιακού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας και του εδαφικού η πρόοδος είναι πιο δύσκολη. Τόνισε πάντως πως πιστεύει ότι με καλή θέληση και συμβιβασμούς θα επιλυθούν οι διαφωνίες. Τάχθηκε δε υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξήρε την υποστήριξη της Τουρκίας αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών του LSE και μελών του ακροατηρίου, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο περιουσιακό, λέγοντας ότι «δεν είναι λογικό να μη ληφθούν υπόψη η ανάπτυξη και οι αλλαγές η που έχουν συντελεστεί από το 1974 και μετά.

Στο θέμα των εγγυήσεων σημείωσε ότι αυτές προκύπτουν από διεθνείς συνθήκες, εκτιμώντας ότι το ζήτημα παρουσιάστηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως θεμελιώδους σημασίας μόνο τα τελευταία χρόνια, «για να δικαιολογηθεί η απόρριψη του σχεδίου Ανάν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι είναι σαφές πως όποια λύση προκύψει θα προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε και στην αλλαγή της εικόνας των Τουρκοκυπρίων διεθνώς που όπως είπε προέκυψε από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. «Τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θέλουν τη λύση», τόνισε ο κ. Ταλάτ. Τέλος, εκτίμησε ότι η συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων και η ειρήνη θα προκύψουν μέσα από τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και όχι πριν από αυτή.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο