Περιορισμένης έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για όγδοη μέρα οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου. Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στο χωριό Σρίφα στο νότιο Λίβανο από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην οποία συμμετείχε και το ναυτικό. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν και είναι πιθανό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Στη διάρκεια της νύκτας επλήγησαν το προπύργιο της Χεζμπολά στη Βηρυτό και θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή Σουαιφάτ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να πραγματοποιεί από το πρωί «περιορισμένες και εξαιρετικής ακρίβειας» -όπως λέει - επιδρομές από χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις, στα νότια του Λιβάνου, με στόχο φυλάκια της Χεζμπολά.
Τις εστίες τους έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής 100 χιλιάδες Λιβανέζοι και πολλοί αλλοδαποί, ενώ εντείνεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των προσφύγων.
Στο μεταξύ διατηρείται η πίεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινές τεθωρακισμένες μονάδες συγκρούστηκαν στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας τρεις μαχητές.
Επίδομα 500 ευρώ
Στην Αθήνα έφθασε στις 7 το πρωί ακόμη ένα αεροσκάφος των Ολυμπιακών αερογραμμών με 190 Έλληνες, οι οποίοι προωθήθηκαν τα ξημερώματα στη Λάρνακα με τη φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού ναυτικού. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τους υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος δήλωσε ότι όσοι από τους Έλληνες δεν έχουν συγγενείς και χρειάζονται στέγη, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία με την βοήθεια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγύη». Παράλληλα ο κ. Κασσίμης δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι ενδεχομένως το απόγευμα να γίνει και μία δεύτερη αποστολή πλοίου στη Βηρυτό, προκειμένου να παραλάβει περίπου 80 Έλληνες που έχουν δηλώσει πρόθεση επαναπατρισμού.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός γνωστοποίησe ότι η νομαρχία θα συνδράμει με την καταβολή επιδόματος 500 ευρω σε κάθε οικογένεια, ενώ θα υπάρξει υποστήριξη και από κοινωνικούς λειτουργούς.
Ανοιχτά της Βηρυτού βρίσκονται τρία ελληνικά πλοία που ναύλωσαν Δανοί και Γάλλοι, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα στο λιμάνι της Λάρνακας παραμένουν μία ακόμη φρεγάτα και δυο αρματαγωγά.
Πηγή: skai.gr