Περιορισμένες τροποποιήσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Περιορισμένες άμεσες τροποποιήσεις στα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και ένα περίγραμμα του οδικού χάρτη για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Στο διάγγελμά του από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι δεν είναι η ώρα να τερματιστούν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας αυτή την εβδομάδα, αλλά μόνο να γίνουν κάποια πρώτα προσεκτικά βήματα τροποποιήσεων.

Σε πρώτη φάση, από αυτή την εβδομάδα, όσοι δεν μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, όπως όσοι απασχολούνται στον οικοδομικό τομέα, «θα ενθαρρύνονται ενεργά» να επιστρέψουν στην εργασία τους με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να βασίζονται στις οδηγίες για την τήρηση κανόνων ασφάλειας στο χώρο εργασίας και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν αν μπορούν τα μέσα μεταφοράς, μετακινούμενοι αντίθετα με ιδιωτικά οχήματα ή καλύτερα με ποδήλατα ή με τα πόδια.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται από αύριο να βγαίνουν πιο πολλές φορές από το σπίτι για άσκηση, για σπορ με μέλη του νοικοκυριού τους, για να κάθονται στο τοπικό τους πάρκο ή να μεταβαίνουν με το αυτοκίνητο σε άλλους προορισμούς, πάντα όμως τηρώντας τους κανόνες ασφαλών κοινωνικών αποστάσεων.

Για τους παραβάτες τα πρόστιμα θα γίνουν πιο αυστηρά, προειδοποίησε ο κ. Τζόνσον.

Όπως συνέχισε, εφόσον παρατηρείται πρόοδος στη μείωση του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού (την τιμή R) και στην επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων, ίσως τις επόμενες εβδομάδες ανακοινωθεί περαιτέρω ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το δεύτερο βήμα, το νωρίτερο έως την 1η Ιουνίου, θα μπορούσε να περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων και το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, αρχής γενομένης από μαθητές του νηπιαγωγείου, της πρώτης και της έκτης δημοτικού. Για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξετάσεις, στόχος είναι να επιστρέψουν εγκαίρως έστω για λίγο στις τάξεις τους.

Το τρίτο βήμα, το νωρίτερο έως τον Ιούλιο και μόνο εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ήταν να ανοίξει τουλάχιστον ένα μέρος της βιομηχανίας φιλοξενίας και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Είπε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του σχεδίου, προειδοποιώντας ότι αν τα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέψουν την εφαρμογή του σχεδίου σε αυτές τις ημερομηνίες, τότε η άρση των μέτρων θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Η επιτήρηση της προόδου, είπε, θα γίνεται και σε τοπικό επίπεδο και δε θα διστάσει να πατήσει ξανά το φρένο αν υπάρξουν εξάρσεις του ιού.

Ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε εξάλλου τις πληροφορίες ότι «σύντομα» όσοι αφίκνυνται στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η αξιολόγηση του επιπέδου απειλής από τον ιό θα γίνεται με ένα νέο σύστημα πέντε βαθμίδων. Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του να πέσει από την τέταρτη βαθμίδα επικινδυνότητας στην τρίτη, που επιτρέπει τα παραπάνω βήματα χαλάρωσης κάποιων μέτρων.

Σημείωσε ότι πρέπει να κρατηθεί χαμηλά ο βαθμός μεταδοτικότητας του ιού και να συνεχιστεί η επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί με δύο πράγματα: τη γρήγορη ανατροπή της επιδημίας σε οίκους ευγηρίας και στο εθνικό σύστημα υγείας NHS, καθώς και με το να λειτουργήσει ένα παγκοσμίως κορυφαίο σύστημα μαζικών διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό και ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένων φορέων.

Και στα δύο μέτωπα, είπε ο κ. Τζόνσον, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Όπως σημείωσε, η τιμή R βρίσκεται μεταξύ του 0,5 και του 0,9.

Επίσης, ανέφερε σε διάφορα σημεία του διαγγέλματός του το νέο σύνθημα της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας, δηλαδή «μείνετε σε εγρήγορση», ένα μήνυμα που έχει ήδη επικριθεί ως ασαφές. Οι τοπικές κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας διεμήνυσαν ήδη ότι θα διατηρήσουν το σύνθημα «μείνετε σπίτι».

Πηγή: skai.gr