Περιοδεία Γκέϊτς στη Μέση Ανατολή

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε στο Ισραήλ στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να μειώσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Στο Ισραήλ, τον σημαντικότερο και πιο κοντινό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Γκέιτς θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ και τον ισραηλινό ομόλογό του, Αμίρ Περέτς, όπως έγινε γνωστό από αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο Ισραήλ αμερικανού υπουργού Άμυνας μετά από εκείνη που πραγματοποίησε το 2.000 ο Ουίλιαμ Κόεν.

\Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο υπουργός Άμυνας θα είναι να διαβεβαιώσει το Ισραήλ για το θέμα του Ιράν και των πυρηνικών του φιλοδοξιών\, τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

Ο κ. Γκέιτς πάντως θα συζητήσει με τους ισραηλινούς αξιωματούχους και το ζήτημα του Λιβάνου, της Συρίας αλλά και της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε η ίδια ανώνυμη πηγή του Πενταγώνου.

Προηγούμενος σταθμός του κ. Γκέιτς στην περιοχή ήταν το Αμάν όπου είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα και η Αίγυπτος, όπου συναντήθηκε στο Κάιρο με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο Κάιρο ο κ. Γκέιτς αναφέρθηκε και σε ένα πολύ σκοτεινό σενάριο για τις συνέπειες που θα έχει μια \κατάρρευση\ του Ιράκ, μιλώντας στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

\Οι συνέπειες από την κατάρρευση του ιρακινού κράτους και το χάος που θα επικρατήσει εκεί θα έχουν μια εξαιρετικά αρνητική επίδραση όσον αφορά την ασφάλεια και την ευημερία σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής αλλά και στις χώρες του Κόλπου\, είπε ο κ. Γκέιτς και συνέχισε:

\Μια πλήρης κατάρρευση του Ιράκ θα γίνει αισθητή στις πρωτεύουσες και τις κοινότητες της Μέσης Ανατολής πριν γίνει αισθητή ακόμα και στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη\.
Πηγή: skai.gr