Περικόπτει την χρηματοδότηση

Η Ιαπωνία θα περικόψει τη βοήθεια που παρέχει στη Βιρμανία μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες σκοτώθηκε και ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γιομιούρι Σιμπούν" επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Το Τόκιο σκοπεύει να αναθεωρήσει τη βοήθειά του προς τη Βιρμανία και θα αποφασίσει σε ποιους τομείς θα τερματιστεί ή θα διακοπεί προσωρινά η παροχή της.

Η Ιαπωνία είχε σταματήσει την παροχή βοήθειας στη Βιρμανία μετά τη σύλληψη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, το 2003, ωστόσο χρηματοδοτεί ακόμη ορισμένα προγράμματα στους τομείς της υγείας και των νέων τεχνολογιών.

Τα τελευταία χρόνια η βοήθεια έφτανε σε ετήσια βάση τα 3 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια) ενώ το 2001 ήταν 10 δισεκατομμύρια γεν.

Εν τω μεταξύ, το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας δεν συνεργάζεται τελικά με τα Ηνωμένα Έθνη όπως είχε αρχικά υποσχεθεί.

Ο Ιμπραήμ Γκαμπάρι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον επικεφαλής του καθεστώτος στρατηγό Τhan Shwe.

Αντί γι' αυτό, ο Γκαμπάρι φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε ένα ταξίδι στα Βόρεια της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσει ένα... σεμινάριο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Νοτιανατολικής Ασίας.
Πηγή: skai.gr