Πέρασε η αναβολή του Brexit. Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζητά ο Τζόνσον

Jessica Taylor/House of Commons via AP
Με ψήφους 327 έναντι 299 η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο κατά του no deal στο Brexit που προώθησε η αντιπολίτευση.

Η νέα ήττα της κυβέρνησης σημαίνει ότι απόψε το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι από τη στιγμή που «αρνείται» να ζητήσει αναβολή του Brexit, η κάλπη είναι η μοναδική διέξοδος.

Στο τέλος της συζήτησης που θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης. Για να προκηρυχθούν εκλογές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 την βουλευτών. Εκτιμάται ότι αυτή η ενισχυμένη πλειοψηφία δε θα προκύψει, καθώς οι Εργατικοί έχουν διαμηνύσει ότι δε θα συναινέσουν σε εκλογές πριν εγκριθεί ο νόμος κατά του no deal.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου επικράτησε μεγάλη σύγχυση, καθώς εγκρίθηκε τελικά μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit, αυτή η αναβολή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόπειρα να εγκριθεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία η τέως πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στη Βουλή.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν μετανιώσει που δε στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τροπολογία εγκρίθηκε λόγω διαδικαστικού λάθους καθώς δεν τοποθετήθηκαν ψηφολέκτες για να καταμετρηθούν οι αρνητικές ψήφοι, αλλά τελικά φαίνεται πως η κυβέρνηση επέτρεψε την τροπολογία θεωρώντας ότι περιορίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης ενδεχόμενης νέας αναβολής στο Brexit για να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

"Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Επιπλέον, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε, στη συνέχεια, τον Τζόνσον ότι προσφέρει "το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας", όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

"Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές", είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο