Πέντε μέλη των δυνάμεων του Πακιστάν σκοτώθηκαν στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Τουλάχιστον πέντε μέλη των πακιστανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας από πυρά προερχόμενα από το γειτονικό Αφγανιστάν, επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι πακιστανοί Ταλιμπάν.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές ημέρες αφού βελούχοι αυτονομιστές σκότωσαν εννέα πακιστανούς στρατιωτικούς, σε αυτή την περίπτωση στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σε σειρά τολμηρών επιθέσεων στις οποίες, ερίζει το Ισλαμαμπάντ, ήταν συνεργοί το Αφγανιστάν και η Ινδία.

Αφού κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν με ορμητήριο το έδαφος της χώρας• όμως μεγάλος αριθμός πακιστανών εξτρεμιστών βρίσκουν εδώ και πολλά χρόνια καταφύγιο στην άλλη πλευρά των πορωδών συνόρων.

Ανάμεσά τους είναι μέλη του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ΚΤΠ), που ανέλαβε χθες Κυριακή την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή Κουράμ, στην ταραγμένη επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα (βορειοδυτικά).

Το ΚΤΠ ενθαρρύνθηκε μετά την επάνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και πολλαπλασίασε τις επιθέσεις μετά το τέλος της μηνιαίας ανακωχής με τα κυβερνητικά στρατεύματα στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Τα κινήματα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν είναι διακριτά, αλλά μοιράζονται την ίδια ιδεολογία. Το καθένα έχει μέλη που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Το ΚΤΠ διαβεβαίωσε πως μέλη του σκότωσαν έξι πακιστανούς στρατιώτες το βράδυ του Σαββάτου. Ο πακιστανικός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για πέντε μέλη της Συνοριοφυλακής (Frontier Corps) νεκρά.

«Οι τρομοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες», πρόσθεσε το επιτελείο, διαβεβαιώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες να υπερασπίσουν τα σύνορα» της χώρας.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, οι πακιστανικές δυνάμεις χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες, ως το Σάββατο, για να βάλουν τέλος στη σειρά επιθέσεων βελούχων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τον στρατό, η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών υπέκλεψε επικοινωνίες που αποκάλυψαν πως οι δράστες των ενεργειών αυτών συνδέονταν με το Αφγανιστάν και με την Ινδία.
Οι αυτονομιστές διεξάγουν ανταρτοπόλεμο εδώ και χρόνια στην αχανή επαρχία, με την εξέγερση να τροφοδοτείται από τη βαθιά φτώχεια του πληθυσμού, παρά την αφθονία φυσικών πόρων.

Οι μάχες διεξήχθησαν ενώ ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, χώρα που έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στο Μπαλουτσιστάν στο πλαίσιο του σχεδίου της για τους «νέους δρόμους του μεταξιού», που κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις.

Αξιωματικός των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας υποστήριξε την Παρασκευή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιθέσεις είχαν σκοπό να διαταράξουν το ταξίδι του κ. Χαν.
Το έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, που συνδέει την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ με το λιμάνι στρατηγικής σημασίας Γκουαντάρ στο Μπαλουτσιστάν, καταγγέλλεται από τους αυτονομιστές διότι δεν προσφέρει κανένα απολύτως όφελος στον τοπικό πληθυσμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ