Πεντάγωνο:  Οι δυνάμεις μας στη Συρία μετακινήθηκαν, δεν απομακρύνθηκαν 

Σύγχυσης συνέχεια για τις κινήσεις της Αμερικής στη Συρία. Oι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετακινήθηκαν, δεν απομακρύνθηκαν, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του Πενταγώνου, κατηγορώντας μάλιστα την Άγκυρα για την απόφασή της να αναλάβει μονομερή δράση στο συριακό έδαφος. 

Όπως δήλωσε μάλιστα την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Χόφμαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε συμβουλευτεί «τις τελευταίες ημέρες»  τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ  και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μαρκ Μάιλι για πιθανό τουρκικό πλήγμα στη Συρία.

«Δυστυχώς, η Τουρκία επέλεξε να δράσει μονομερώς. Ως αποτέλεσμα, μετακινήσαμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία από την πορεία της πιθανής τουρκικής εισβολής για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους. Δεν κάναμε αλλαγές στην παρουσία μας στη Συρία αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χόφμαν στη δήλωσή του σύμφωνα με το Reuters. 

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ώστε να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη» ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα για την παράταση ενός έτους της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. 

Στις 13 Νοεμβρίου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στο Συριακό μετά από πρόσκληση του Τραμπ. Τη συνάντηση ανακοίνωσε μέσω twitter ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ οι διακομματικές αντιδράσεις κατά του Τραμπ δεν έχουν κοπάσει, καθώς οι Κούρδοι της Συρίας, στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, αφήνονται στο έλεος του τουρκικού στρατού. 
 

 

Πηγή: skai.gr