Πενς:Θα στείλουμε αστροναύτες στη Σελήνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια(vid)

Να στείλει ξανά στη Σελήνη αστροναύτες σκοπεύει η Ουάσινγκτον σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε ομιλία του στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοικτό το   ενδεχόμενο την επόμενη αποστολή να συναπαρτίζει και γυναίκα.

"Κατ' εντολή του προέδρου, η επίσημη πολιτική αυτής της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι να ξαναστείλουμε Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μέσα σε πέντε χρόνια", είπε ο Πενς.

"Η πρώτη γυναίκα και ο επόμενος άνδρας στη Σελήνη θα είναι Αμερικανοί αστροναύτες, που θα φτάσουν με αμερικανικούς πυραύλους που θα έχουν εκτοξευτεί από το αμερικανικό έδαφος", Τόνισε.

Μέχρι σήμερα το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την επιστροφή στη Σελήνη το 2028, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την ενόχλησή της για τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού της NASA για την κατασκευή του επόμενου μεγάλου πυραύλου της. Η πρώτη εκτόξευση του SLS αναβλήθηκε πρόσφατα για το 2021.

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος Πενς επέκρινε την "παθητική γραφειοκρατία" της NASA και απείλησε ότι η κυβέρνηση θα στραφεί σε ιδιώτες για τις επόμενες διαστημικές αποστολές, αν η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν προχωρήσει εγκαίρως τα σχέδιά της.

"Αν οι ιδιωτικοί πύραυλοι είναι ο μοναδικός τρόπος για να στείλουμε Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μέσα στην επόμενη πενταετία, τότε θα γίνει με ιδιωτικούς πυραύλους", είπε.

Ο διευθυντής της NASA Τζιμ Μπρίντενσταϊν επιδοκίμασε τις τοποθετήσεις Πενς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου μέσω twitter.

Yπενθυμίζεται πως πρόσφατα είχε αναφέρει και ο ίδιος ότι στην επόμενη αποστολή στη Σελήνη, πρώτη μετά το 1972, θα μετάσχει σίγουρα και μια γυναίκα.


Με πληροφορίες από Daily Mail /ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr