Παρουσιάστηκε η «Ευρωπαϊκή πρόκληση

Το νέο δικτυακό τόπο www.proeuro.gr παρουσίασαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι συντελεστές του εγχειρήματος, που φέρει τον τίτλο «Ευρωπαϊκή πρόκληση».
Κατά την παρουσίαση μίλησαν ο πρέσβης επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα Γεώργιος Κασσιμάτης και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου.
Οι ομιλητές εξέθεσαν διεξοδικά το σκοπό της προσπάθειας, που είναι να ενισχυθεί η διαμόρφωση και στη χώρα μας ενός πλαισίου προβληματισμού, ενός συνεκτικού πλαισίου ανοικτού διαλόγου και επικοινωνίας των πολιτών γύρω από τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμετοχή τους σε αυτή.
Ο δικτυακός αυτός τόπος περιλαμβάνει τρεις ενότητες: τις Γνώμες, τις Αναλύσεις και την Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη.
Στις γνώμες καταγράφονται σχόλια και απόψεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
Οι Αναλύσεις προσφέρουν χώρο για εμπεριστατωμένη μελέτη της προοπτικής και των προβλημάτων της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη, τέλος, αποτελεί βάση δεδομένων της ελληνικής βιβλιογραφίας για τα ευρωπαϊκά θέματα.Όλα τα παραπάνω μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα επισκέπτονται και να μελετούν χωρίς την υποχρέωση καταβολής συνδρομής.
Κατά την παρουσίαση ο πρέσβης επί τιμή κ. Θεοδωρόπουλος -με τεράστια εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα για πάρα πολλά χρόνια- επισήμανε με γλαφυρό τρόπο την πορεία της Ευρώπης από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, και την παρομοίωσε με μία κοπελίτσα πολύ ελκυστική στα χρόνια του `50 που τη λέγανε Ευρώπη.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος, αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πορείας, πάντα με τον ίδιο γλαφυρό τρόπο, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η κοπελίτσα αυτή, που πλέον απέκτησε γκρίζα μαλλιά, άρχισε να δίνει σημάδια επιπολαιότητας, που έβαλαν σε σκέψεις τους ασχολούμενους με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης της ΕΕ χωρίς παράλληλα να έχει προχωρήσει η εμβάθυνσή της δημιουργεί πολλά ερωτήματα, όπως π.χ., όσον αφορά το μέλλον, τι θα γίνει με τις προσεχείς σχεδιαζόμενες εντάξεις και υποψηφιότητες χωρών των δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και βεβαίως της Τουρκίας.
Όλα αυτά τα ζητήματα, σύμφωνα με τον ομιλητή, φαίνεται ότι επιχειρούνται να γίνουν στο «τζάμπα», χωρίς δηλαδή να μπει «το χέρι στην τσέπη» για να χρηματοδοτηθούν οι πραγματικές ανάγκες αυτών των διευρύνσεων.
Επίσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε ερωτηματικά για το πώς μπορεί να επιτευχθεί κοινή αμυντική πολιτική (που αρχικά προέβλεπε στρατό 60.000 ανδρών για να καταλήξει μετά από συζητήσεις να μιλάμε για 2.000 άνδρες από κάθε κράτος-μέλος) χωρίς προηγουμένως να υπάρξει μία πραγματική κοινή εξωτερική πολιτική.
Φαίνεται ότι η Ευρώπη προσπαθεί να προχωρήσει αυτή την ιδέα χωρίς να ξέρει ακριβώς πού θα κατευθυνθεί, σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ακολούθως, στην ομιλία του, ο διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήρε την πρωτοβουλία για το νέο δικτυακό τόπο και επισήμανε ότι το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και θα την προβάλει.
Ο κ. Κασσιμάτης σημείωσε επίσης ότι η διεύρυνση της ΕΕ έγινε πολύ πιο γρήγορα απ` ό,τι ίσως αναμενόταν, χωρίς εμβαθυντική διαδικασία, και επισήμανε ότι στη Γαλλία και την Ολλανδία παρατηρήθηκαν αρνητικές τάσεις σε σχέση με το Ευρωσύνταγμα, όπου άλλωστε σημειώθηκαν και τα δύο «όχι» στα σχετικά δημοψηφίσματα.
Τόνισε τη σημασία του όλου εγχειρήματος για την προσέγγιση με τους Ευρωπαίους πολίτες και τη διερεύνηση των τάσεων και των βουλήσεών τους.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι στόχος ήταν να διαμορφωθεί ένα όχημα ανοιχτό σε όλους. Στο δικτυακό τόπο θα προτάσσονται κείμενα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις κυπρο-ευρωπαϊκές σχέσεις, τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, τα θέματα που εντάσσονται στην ατζέντα της Λισαβόνας κλπ.Το πείραμα, επισήμανε, τέλος ο κ. Παπαδημητρίου, είναι φιλόδοξο.
Έως σήμερα, ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει 23 αναλύσεις, 349 γνώμες και 49 βιβλιογραφίες.
Την επιμέλεια του λογότυπου και την ιστοσελίδα έκανε ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόνγκας. Στο λογότυπο εμφανίζεται η Αρπαγή της Ευρώπης, ένα θέμα ελληνικού χαρακτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει τη συγκρότηση και τον εμπλουτισμό του δικτυακού τόπου της «Ευρωπαϊκής πρόκλησης» προέρχεται από πολλούς επιστημονικούς χώρους.
Οι πρωτεργάτες και εμπνευστές του είναι οι Γιώργος Παπαδημητρίου, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τασόπουλος, επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Ντάλης, διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ, Γεώργιος Καριψιάδης, δόκτωρ, στέλεχος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και Θανάσης Ξηρός, δικηγόρος.
Ο κ. Καριψιάδης τόνισε ότι ο δικτυακός τόπος στοχεύει να αποτελέσει έναν συγκεντρωτικό χώρο για γρήγορη πληροφόρηση, καθώς και ένα φόρουμ συζήτησης.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr