Παρωδία η πολιτική των ΗΠΑ

Επέζησε τεσσάρων δολοφονικών επιθέσεων και επικρίνει την δύναμη των φυλάρχων στο Αφγανιστάν. Ο λόγος για την Μαλαλάι Τζόγια μια νεαρή βουλευτή στο αφγανικό κοινοβούλιο, μαχόμενη για τα δικαιώματα των γυναικών.

Απεπέμφθη από το Κοινοβούλιο της χώρας της τον Μάιο, όταν ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν διαφέρει ιδιαίτερα από έναν ζωολογικό κήπο.

Η επίσκεψη της στο Βερολίνο λοιπόν, ήταν φυσικό να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το κοινό που παρακολούθησε τη νεαρή βουλευτή ήταν μεγάλο.

Η κ Τζόγια προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη για τα κοινωνικά προγράμματά της για την πατρίδα της.

Σε συνέντευξή της στη ανταποκρίτρια του BBC στο Βερολίνο, Τριστάνα Μουρ δεν είχε κανένα ενδοιασμό να βάλλει κατά των φονταμενταλιστών, που όπως λέει, κυβερνούν ακόμα την χώρα.

"Δεν θέλω να συμβιβαστώ με την φονταμενταλιστική Βόρεια Συμμαχία η οποία κατέχει την εξουσία. Δεν πρόκειται να σιωπήσω, επειδή η κατάσταση όλο και χειροτερεύει για τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες στο Αφγανιστάν" τόνισε.

Η κ Τζόγια έχει επιζήσει τεσσάρων δολοφονικών επιθέσεων αλλά πιστεύει ότι θα υπάρξουν κι άλλες: "Πρέπει να αλλάζω συνέχεια σπίτι, πρέπει να έχω μαζί μου σωματοφύλακες και να φοράω μπούργκα. Επιπλέον δεν μπορώ να έχω το δικό μου γραφείο και να ζω με την οικογένειά μου. Έχω δεχθεί πολλές απειλές για την ζωή μου, έχουν προσπαθήσει να με σκοτώσουν τέσσερις φορές και δεν ξέρω πόσες φορές ακόμα θα συμβεί αυτό..."

Η κ. Τζόγια απεπέμφθη από το Κοινοβούλιο τον Μάιο, μετά από κριτική που άσκησε σε άλλους συμπατριώτες της πολιτικούς. Είχε πει τότε ότι το Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν δεν διαφέρει καθόλου από έναν ζωολογικό κήπο.

Επιπλέον αναφέρει ότι η κατάσταση λόγω της όλο και μεγαλύτερης ανασφάλειας, αλλά και της αμερικανικής πολιτικής στην χώρα, συνεχίζει να χειροτερεύει.

"Τα 6 αυτά χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν ήταν μια παρωδία δημοκρατίας και μια παρωδία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Πρόκεται για μια λανθασμένη πολιτική..."

Προτείνει επίσης τα στρατεύματα των άλλων χωρών να δράσουν ανεξάρτητα από τις αμερικανικές δυναμεις: "Αν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν, θέλουν να δείξουν πραγματικά ότι είναι ειλικρινείς φίλοι του αφγανικού λαού, πρέπει να προσπαθήσουν να δράσουν ανεξάρτητα." για να προσθέσει ότι "ακόμα και ο πρόεδρός μας δήλωσε πρόσφατα ότι η Βόρεια Συμμαχία είναι πιο επικίνδυνη από τους Ταλιμπάν, ακριβώς επειδή βρίσκεται στην εξουσία..."
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Άρης Καπαράκης)