Παρίσι: Χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν την αστυνομική βία

Χιλιάδες διαδηλωτές που κατήγγειλαν την αστυνομική βία συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το δικαστήριο του Παρισιού, παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από τις αρχές, σε μια διεθνή συγκυρία που σημαδεύεται από τις ταραχές στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της επιτροπής υποστήριξης στην οικογένεια του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου που πέθανε το 2016 αφού συνελήφθη.

"Σήμερα, όταν αγωνιζόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, αγωνιζόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ", δήλωσε η Ασά Τραορέ, η μεγαλύτερη αδελφή του Ανταμά, ενώπιον των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως "Εξέγερση" και "Όλοι απεχθάνονται την αστυνομία".

"Σήμερα δεν είναι μόνο ο αγώνας της οικογένειας Τραορέ, είναι και ο δική σας αγώνας, όλων σας".

Το προσκλητήριο για τη συγκέντρωση αυτή έγινε μεσούσης της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

"Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ απηχεί αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία", δήλωσε η ακτιβίστρια.

Στις 19 Ιουλίου 2016, ο Ανταμά Τραορέ πέθανε σε ένα στρατόπεδο σε προάστιο του Παρισιού, σχεδόν δύο ώρες μετά τη σύλληψή του, στο τέλος μιας καταδίωξης από χωροφύλακες. Η υπόθεση έγινε σύμβολο αστυνομικής βίας.

Σήμερα, οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση του διοικητή της αστυνομίας η οποία αιτιολογήθηκε λόγω της κατάστασης της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο αλλά και από τον φόβο μήπως σημειωθούν έκτροπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ