Παρίσι: Aνοικτό ενδεχόμενο κήρυξης έκτακτης ανάγκης μετά τα βίαια επεισόδια

Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, η Γαλλία να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες στο Παρίσι, κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων» με αφορμή τις υψηλές τιμές των καυσίμων, που σύντομα εξελίχθηκε σε γενικότερη διαμαρτυρία για το κόστος διαβίωσης.

Στην σύσκεψη μετέχουν τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών αλλά και αρμόδιοι φορείς.

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται στους 133 με 24 εξ αυτών να είναι αστυνομικοί.

Οι αρχές έχουν προβεί σε 412 προσαγωγές και 378 συλλήψεις.

Κατά την διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης, σε ιστορικά μνημεία- σύμβολα της χώρας αλλά και σε τράπεζες, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές, πυρπολώντας κάδους ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν και αυτοκίνητα.

Επίσκεψη στην Αψίδα του Θριάμβου και τον τάφο του άγνωστου στρατιώτη, που υπέστησαν ζημιές πραγματοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη των σωμάτων ασφαλείας και καταστηματάρχες των οποίων τα μαγαζιά υπέστησαν φθορές.


Ο Πρόεδρος Μακρόν, προβαίνοντας χθες το βράδυ σε πρώτες δηλώσεις, από την Αργεντινή όπου και βρέθηκε για την σύνοδο του G20, καταδίκασε τα επεισόδια τονίζοντας πως αποδέχεται την διαμαρτυρία αλλά όχι την βία.