Παρέμβαση Καντάφι στο Παλαιστινιακό

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι με τα προβλήματά τους, ζητώντας από τις άλλες αραβικές χώρες να μείνουν έξω από μία πάλη εξουσίας ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

\Το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να αφεθεί στους Παλαιστινίους. Οι Άραβες πρέπει να μείνουν μακριά από το πρόβλημα. Τι έκαναν οι Άραβες για τους Παλαιστινίους; Το μόνο που έκαναν ήταν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα για τα δικά τους συμφέροντα\, δήλωσε ο Καντάφι στην τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκδίωξη της οργάνωσης Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς από τη Λωρίδα της Γάζας, από τους ισλαμιστές της Χαμάς, ο Καντάφι είπε: \Η μάχη ανάνεσα σε αντίπαλες παρατάξεις είναι φυσιολογική υπό τέτοιες... συνθήκες. Αυτός ο αγώνας έχει ως κίνητρο την ιδεολογία \.

Ο Καντάφι υποβάθμισε επίσης τους φόβους ότι η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε δύο ξεχωριστά κρατίδια, με τη Γάζα να ελέγχεται από τη Χαμάς και τη Δυτική Όχθη να βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Φάταχ, και να εξανεμίσει τις ελπίδες για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

\Ο (ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ) Μεσάαλ μου τηλεφώνησε πριν από λίγο για να μου πει ότι η Χαμάς δεν έχει τέτοιο σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας. Είπε πως ένα κράτος στη Γάζα θα είναι προδοσία και τρέλα\, είπε.

Ο Καντάφι κάλεσε τους Παλαιστινίους να ανανεώσουν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και να αναζωογονήσουν την ενότητά τους.

Ο Καντάφι απέρριψε τις προσπάθειες αραβικών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας για \έδαφος έναντι ειρήνης\ που παρουσιάστηκε σε μια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου νωρίτερα φέτος, προκειμένου να τερματισθεί ΙσραηλινώνΠαλαιστινίων.

\Οι Άραβες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναμειγνύονται στο παλαιστινιακό ζήτημα... Ποιος είπε ότι οι Άραβες θα πρέπει να αποδεχθούν το Ισραήλ; Κάθε αραβική χώρα πρέπει \\να μιλήσει για τον εαυτό της\, είπε.

Ο Καντάφι επανέλαβε τη λύση που προτείνει ο ίδιος στη σύγκρουση. \Η μόνη λύση είναι η εγκαθιδρυση ενός ενιαίου δημοκρατικού κράτους όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν μαζί\, κατέληξε.

Ο γιός του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ αλ Καντάφι Σέιφ αλ Ισλάμ τόνισε πως θέλει να επισκεφθεί το ταχύτερο δυνατόν ο πατέρας του τη Ρώμη, σε μία \ιστορική\ επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναφθεί σύμφωνο φιλίας με την Ιταλία.

\Θα είναι ένα ιστορικό ταξίδι. Θα κλείσουμε την πόρτα στο παρελθόν και θα βαδίσουμε προς ένα πιο εποικοδομητικό μέλλον. Θα εργασθούμε γι’ αυτό\, τόνισε ο Σέιφ αλ Ισλάμ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Κοριέρε Ντελα Σέρα.

Με το νέο σύμφωνο θα ρυθμισθεί το θέμα των ιταλικών αποζημιώσεων για την αποικιοκρατική περίοδο (191143) στη Λιβύη και θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα συνδέει την Αίγυπτο με την Τυνησία, κόστους 6 δις ευρώ. Κατά τον Σέιφ αλ Ισλάμ, ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός Eni θα μπορούσε να συγχρηματοδοτήσει το έργο από κοινού με την ιταλική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης πως ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Φραντσέσκο Ρουτέλι θα επισκεφθεί τη Λιβύη τον Ιούλιο για να υπογράψει σύμφωνο πολιτιστικής συνεργασίας και θα παραδώσει στη χώρα του την \Αφροδίτη της Κυρήνης\, ένα περίφημο άγαλμα που ανακαλύφθηκε από ιταλούς αρχαιολόγους το 1913 κι έκτοτε εκτίθετο στην ιταλική Χερσόνησο. Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε την επιστροφή του αγάλματος στην χώρα καταγωγής του.
Πηγή: skai.gr