Κλείσιμο

Παρέμβαση Γκορμπατσώφ στην κριτική κατά του Πούτιν

«Η Ρωσία δεν είναι επαρχία κανενός και θα ρυθμίσει μόνη της τα προβλήματά της», υποστηρίζει ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Τάιμς, από τη Βενετία όπου βρίσκεται για το σεμινάριο του Παγκόσμιου Πολιτικού Φόρουμ, του οποίου είναι συνιδρυτής. Κατά τον εμπνευστή της «περεστρόικα», δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό να ασκείται κριτική στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της G8, τον Ιούλιο, στην Αγία Πετρούπολη. «Όσο περισσότερο εμφανίζεται η Δύση να ασκεί πιέσεις, τόσο θα ενισχύεται ο Πούτιν, διότι οι απόψεις του κατά βάση είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες του κόσμου», εκτιμά ο Γκορμπατσόφ. «Κι εγώ έχω τονίσει πως ο Πούτιν έχει διαπράξει λάθη, όμως οι αρχές της δημοκρατίας εφαρμόζονται σ` ένα ειδικό πλαίσιο και θα πρέπει να λάβετε υπ` όψιν την κοινωνική, ιστορική κι οικονομική κατάσταση της Ρωσίας», προσθέτει.
Σχολιάζοντας την «παρέμβαση» της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια της πορτοκαλί επανάστασης στην Ουκρανία, ο 75χρονος πρώην ηγέτης επέμεινε στη «μεγάλη εμπειρία των ΗΠΑ ως προς την ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων κρατών": «εάν το ίδιο συνέβαινε στις ΗΠΑ, είμαι βέβαιος πως θα είχαν σταματήσει να επεμβαίνουν στο εξωτερικό», τόνισε.
Ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας ως πολιτικό όπλο, βρίσκοντας οξύμωρη τη στάση της Δύσης που αφ` ενός απαιτεί από τη Μόσχα να ελευθερώσει τον ενεργειακό τομέα της, κι όταν εκείνη το κάνει την ψέγει γιατί ρυθμίζει τις τιμές της σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.
Πηγή: skai.gr