Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατηγορίες για παραβίαση του πνεύματος των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και για αθέτηση των κανόνων που ο ίδιος διακηρύσσει δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard, ο Βρετανός Πρωθυπουργός πήγε την Κυριακή για ποδήλατο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Στράτφορντ στο ανατολικό Λονδίνο, περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από την Ντάουνινγκ Στριτ όπου διαμένει.

Η απόσταση αυτή παραβιάζει για ορισμένους τον κανόνα που ορίζει πως η άσκηση εκτός σπιτιού πρέπει να γίνεται στην περιοχή όπου ζει κανείς.

Η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ ξεκαθάρισε το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο Πρωθυπουργός δεν παραβίασε κάποιον νόμο, αλλά δε θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ υπερασπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας τον κ. Τζόνσον λέγοντας ότι αν κάποιος βρεθεί σε μια απόσταση επτά μιλίων (11 χιλιομέτρων) από το σπίτι του με το ποδήλατό του, δικαιούται να είναι εκεί, εφόσον δεν έρχεται σε επαφή με περισσότερα τους ενός άτομα εκτός νοικοκυριού του.

Νωρίτερα ο κ. Χάνκοκ είχε υπερασπιστεί την αστυνομία του Ντάρμπισιρ που είχε επιβάλει πρόστιμο σε δύο φίλες οι οποίες είχαν μεταβεί με αυτοκίνητο σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων για να κάνουν περίπατο σε έναν γραφικό βιότοπο τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Το πρόστιμο ανακλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με την αστυνομία να ζητά συγνώμη από τις δύο γυναίκες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει διευκρινίσει αν ο Πρωθυπουργός πήγε με το ποδήλατό του μέχρι το Ολυμπιακό Πάρκο ή αν έφτασε εκεί με αυτοκίνητο.

Τα περιστατικά αυτά έχουν εντείνει τη σύγχυση αναφορικά με το πόσο επιτρέπεται στους πολίτες να απομακρύνονται από το σπίτι τους, καθώς δεν έχει υπάρξει σαφής οδηγία.
 

Πηγή: skai.gr