Παράνομη η απονομή συμβολαίου από κυβέρνηση Τζόνσον σε εταιρεία φίλων του Κάμινγκς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Παράβαση του νόμου συνιστούσε η χωρίς διαγωνισμό ανάθεση συμβολαίου από την κυβέρνηση Τζόνσον σε εταιρεία επικοινωνίας με σκοπό την καταλληλότερη διαμόρφωση των μηνυμάτων προς τους πολίτες αναφορικά με την πανδημία, έκρινε βρετανικό δικαστήριο.

Η εταιρεία Public First είναι ιδιοκτησίας του Τζέιμς Φρέιν και της συζύγου του Ρέιτσελ Γουλφ, πρώην συνεργατών και φίλων του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ και του πρώην επικεφαλής συμβούλου της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Η κυβέρνηση απένειμε τον περασμένο Ιούνιο στην εταιρεία συμβόλαιο ύψους 564.393 λιρών για διενέργεια σφυγμομετρήσεων μέσω ομάδων εστίασης για τον επικοινωνιακό χειρισμό της πανδημίας, κατόπιν προτροπής του κ. Κάμινγκς.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική κατά το διάστημα της πανδημίας για αδιαφάνεια στη χορήγηση συμβολαίων σε εταιρείες που αμέσως ή εμμέσως συνδέονται με κυβερνητικούς παράγοντες.

Η περίπτωση της Public First είναι η πρώτη που εξετάστηκε δικαστικά από μια σειρά καταγγελιών από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Good Law Project.