Παραμένει τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Γεωργία

Οι τελευταίες εξελίξεις
Ο Σεβαρντνάντζε απέλυσε τον γραμματέα του εθνικού συμβουλίου
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε απέλυσε το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Τέντο Τζαπαρίντζε, δήλωσε πηγή της προεδρικής διοίκησης.
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως σύμφωνα με την αντιπολίτευση ο Τζαπαρίντζε απολύθηκε λόγω της συμπάθειάς του προς τις διαδηλώσεις που καλούν τον πρόεδρο να παραιτηθεί. Ο Ανζορ Μπαλουασβίλι, αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας, διορίστηκε στη θέση του, δήλωσε η πηγή στο Ρόιτερ.
Ο γεωργιανός πρόεδρος συζητά το ενδεχόμενο εκλογών
Ο γεωργιανός πρόεδρος Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών ή την επανάληψη των αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών με την αντιπολίτευση εάν η τελευταία εκκενώσει τα κυβερνητικά κτήρια. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διενέργεια νέων εκλογών καταγγέλλοντας τις αρχές για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. ``Όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν περιλαμβανομένης και της επίσπευσης των προεδρικών εκλογών ή της επανάληψης των βουλευτικών εκλογών``, δήλωσε ο Σεβαρντνάντζε προς τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα η αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τα κυβερνητικά κτήρια.
Ο γεωργιανός πρόεδρος Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε χθες δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ και κάλεσε τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης να εκκενώσουν τα κυβερνητικά κτήρια. «Είναι ένα αίτημα απολύτως αναγκαίο. Είναι, αν επιθυμείτε, ένα τελεσίγραφο, πρέπει να ζητήσω να εγκαταλείψουν αμέσως τα κτήρια που κατελήφθησαν με τη βία. Και τότε θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε», είπε προς τους δημοσιογράφους. «Έως αργότερα σήμερα ή αύριο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ».
Τι έχει συμβεί έως τώρα
Ο Σεβαρντνάτζε δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές. Ο κ. Ιβανόφ πρόκειται να έχει και το απόγευμα, νέες επαφές με τον Γεωργιανό πρόεδρο και την αντιπολίτευση, ενώ είναι πιθανό να μην αναχωρήσει το βράδυ, όπως είχε ανακοινωθεί. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε τους διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από το Κοινοβούλιο να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την έδρα του υπουργείου Εσωτερικών και της κρατικής τηλεόρασης.
Επαφές Ιβανόφ για αποκλιμάκωση της έντασης
Από την άλλη, ο Γεωργιανός πρόεδρος κάλεσε τους διαδηλωτές να εκκενώσουν τα κυβερνητικά κτήρια, καθώς όπως είπε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε χθες δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ.
Εν τω μεταξύ, είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες, όσον αφορά στη στάση του στρατού. Όπως δήλωσε ο Βασίλι Μαγκλαπερίντζε, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, η εθνοφρουρά, που αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες άνδρες του γεωργιανού υπουργείου Aμυνας, πέρασε από την πλευρά των διαδηλωτών.
Δύσκολο το έργο του Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος μόλις έφτασε στην Τυφλίδα, είχε συναντήσεις αρχικά με τον ομόλογό του Ιράκλι Μεναγκαρισβίλι και στη συνέχεια πήγε στο κοινοβούλιο όπου, καταχειροκροτούμενος, είχε συνομιλίες με τους τρεις ηγέτες της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης Νίνο Μπουρντχανάντζε, Μιχαήλ Σαακασβίλι και Ζουράμπ Ζβανία.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, εκθείασε τον «εποικοδομητικό ρόλο» που παίζει, όπως είπε, η Ρωσία για να συνεισφέρει στην επίλυση της κρίσης.
Ο Ζουράμπ Ζβανία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της Ρωσίας, η οποία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, όπως είπε, ωστόσο βοηθά στην επίλυση της πολιτικής κρίσης που περνά.
"Η Ρωσία δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, δεν το έχει κάνει ποτέ και δεν θα το κάνει στο μέλλον, όμως δεν είμαστε αδιάφοροι για την τύχη της», δήλωσε ο κ. Ιβανόφ κατά την άφιξή του στην γεωργιανή πρωτεύουσα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται το απόγευμα να συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ πιθανότατα να μην αναχωρήσει από την Τυφλίδα το βράδυ όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, εάν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί.
Ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Ντέιβιντ Τεβζάντζε δήλωσε ότι δεν έλαβε διαταγές από τον πρόεδρο Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, τον γενικό του διοικητή, να χρησιμοποιήσει βία για την αποκατάσταση της τάξης στη Γεωργία μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
Την ανησυχία τους εκφράζουν ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και ΚΑΚ
Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Γεωργία εξαιτίας των χειρισμών της αντιπολίτευσης, για να απομακρυνθεί ο Εντβαρντ Σεβαρντνάνζτε δια της βίας από την εξουσία και απηύθυναν έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να χρησιμοποιήσουν νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών τους. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΚΑΚ, στην οποία μετέχουν 12 χώρων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης στη Γεωργία.
Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γεωργία έχει εκφράσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτές οι διαδηλώσεις θα παραμείνουν ειρηνικές και πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιδείξουν το μέγιστο βαθμό αυτοσυγκράτησης, ενώ σε παρόμοιες ανακοινώσεις προέβησαν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Πηγή: skai.gr