Κλείσιμο

Παρακολουθούν τα ταξίδια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συλλέγει προσωπικά δεδομένα των αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και τα διατηρεί αποθηκευμένα επί πολλά χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής αυξημένων ελέγχων στα σύνορα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Επικαλούμενη ντοκουμέντα που εξασφάλισε από οργανώσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα τονίζει ότι τα δεδομένα αυτά αφορούν επίσης άτομα με τα οποία ταξιδεύουν οι Αμερικανοί, όσο και αυτά με τα οποία έρχονται σε επαφή στο εξωτερικό, αλλά και τα προσωπκά τους αντικείμενα, ακόμα και τα βιβλία τα οποία μεταφέρουν μαζί τους.

Τα δεδομένα αυτά πολλές φορές διατηρούνται αποθηκευμένα ακόμα και 15 χρόνια στα αρχεία του "μεγάλου αδελφού", χάριν του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οπως δήλωσαν στην εφημερίδα οι ανώνυμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα αναλύονται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών και βοηθούν τις μεθοριακές αρχές να διακρίνουν εν δυνάμει τρομοκράτες από τους απλούς τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα.

Αυτά τα νέα στοιχεία ωστόσο, παρατηρεί το δημοσίευμα, δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελέγχει τις προσωπικές συνήθειες των ταξιδιωτών πολύ πιο στενά απ' όσο παραδέχεται.

Οι υπερασπιστές των ατομικών ελευθεριών κρούουν τον κώδωνα του κινδίνου, επισημαίνοντας ότι η διατήρηση παρόμοιων πληροφοριών από τις αρχές εγκυμονούν κινδύνους κατά της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Εκατομμύρια ταξιδιώτες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων βρίσκονται στα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχουν οι φάκελλοι που τους αφορούν, ενώ δεν υπάρχει ο παραμικρός μηχανισμός διόρθωσης ενδεχόμενων σφαλμάτων ή αναθεώρησης των δεδομένων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις.
Πηγή: skai.gr