Κλείσιμο

Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ και σύσσωμης της κυβέρνησής του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού έγινε αποδεκτή, η κυβέρνηση στο σύνολό της θα αποχωρήσει μαζί με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο Φραντκόφ, πρωθυπουργός από τις 5 Μαρτίου 2004, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο να αποπέμψει την κυβέρνησή του επικαλούμενος ως αιτία της απόφασής του ότι πλησιάζουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα στη χώρα και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσίας πλήρη ελευθερία αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν θέματα προσωπικού.

Θα ήθελα να έχετε πλήρη ελευθερία στη λήψη των αποφάσεών σας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τους διορισμούς, δήλωσε ο Φραντκόφ στον Πούτιν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ.

Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί πώς θα κατασκευάσουμε μία δομή εξουσίας η οποία να ανταποκρίνεται καλύτερα στην προεκλογική περίοδο και να προετοιμάσει τη χώρα για την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, δήλωσε ο Πούτιν στον Φραντκόφ στη διάρκεια της συνάντησής τους η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Φραντκόφ θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα μεταβατικού πρωθυπουργού έως την ημέρα που η Δούμα (Κάτω Βουλή) επικυρώσει τον διορισμό του διαδόχου του.

Με την προαγωγή του στην πρωθυπουργία ο Ιβανόφ προαλείφεται για τη διαδοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, hspace=4ύστερα από δύο συνεχείς θητείες στο ύπατο αξίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 1999 ο τότε πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διόρισε τον Βλαντίμρ Πούτιν πρωθυπουργό, λίγους μήνες πριν του ανατεθεί να ασκήσει καθήκοντα προέδρου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον Βίκτορ Ζουμπκόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής ομοσπονδιακής υπηρεσίας που αγωνίζεται κατά του ξεπλύματος χρήματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) Μπόρις Γκριζλόφ.

Η υποψηφιότητά του θα εξεταστεί μάλλον την Παρασκευή από τη Δούμα, πρόσθεσε ο Γκριζλόφ.

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό 65χρονος Ζουμπκόφ ηγείται της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικής Επίβλεψης που λειτουργεί στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών.

Τη δεκαετία του 90 εργάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του δημαρχείου της Αγίας Πετρούπολης, στη βορειοδυτική Ρωσία, όταν αντιδήμαρχος ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πηγή: skai.gr