Παραίτηση Άμπε λόγω εξωτερικής πολιτικής

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο διαμφισβητούμενος Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι υποβάλλει την παραίτησή του από το θώκο.

Ο 52χρονος ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ή LDP, η κυβέρνηση του οποίου είχε περιέλθει σε δεινή θέση μετά την ήττα της στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, είχε υπονοήσει ότι επρόκειτο να παραιτηθεί την Κυριακή, εάν δεν κατάφερνε να αποσπάσει υποστήριξη για την παράταση της ναυτικής υποστήριξης της Ιαπωνίας στη στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η εξέλιξη προκάλεσε πτώση της αξίας του γιεν και των χρηματαγορών στο Τόκιο.

Ο Άμπε είχε υποσχεθεί να ενισχύσει το προφίλ της Ιαπωνίας στον τομέα της άμυνας, να επιδιώξει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τονώσει την ανάπτυξη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανέκτησαν τον έλεγχο της άνω βουλής τον Ιούλιο και μπορούν να καθυστερήσουν την υιοθέτηση νομοσχεδίων, ετοιμάζονταν για μια σκληρή αναμέτρηση όσον αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

\"Η επιλογή της χρονικής στιγμής είναι εκπληκτική. Πρόκειται πράγματι για τεράστια έκπληξη. Είχε δηλώσει ότι θα διακινδύνευε τη θέση του σε μια προσπάθεια να περάσει το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Δεν ξέρω γιατί παραιτείται πριν κάνει καν αυτή την προσπάθεια\", σχολίασε ο Κοΐτσι Χάτζι, οικονομολόγος του Ιντιτούτου Ερευνών NLI.

Το LDP είχε υποστεί καθίζηση της δημοτικότητάς του μετά από μια σειρά σκανδάλων στα οποία ενέχονται κυβερνητικοί υπουργοί και την κρίση όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την διαδοχή του Άμπε θεωρείται ο γενικός γραμματέας του LDP, Τάρο Άσο, ο οποίος έχει ταυτόσημες, σκληρές θέσεις σε ζητήματα πολιτικής ασφαλείας.

Ο Άμπε είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του στην εξωτερική πολιτική, επικεντρώνοντας στη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, και προωθώντας ένα μίγμα συντηρητικής πολιτικής, που περιλαμβάνει την τροποποίηση του ειρηνιστικού Ιαπωνικού Συντάγματος. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτησή του δε θα έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

\"Ο αντίκτυπος στην οικονομική πολιτική μπορεί να είναι περιορισμένος, καθώς δεν υπάρχει κάποιο άμεσο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί στο κοινοβούλιο\", σύμφωνα με τον Χάτζι.

Όμως η πολιτική αβεβαιότητα ασφαλώς θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στις αγορές, κι έτσι αναμένω ότι οι τιμές των μετοχών θα σημειώσουν κάμψη\", πρόσθεσε ο Χάτζι. Ο Τακέσι Μινάμι, οικονομολόγος στο Ίδρυμα Ερευνών Νοριντσουκίν, προσθέτει ότι ο διάδοχος του Άμπε \"θα έχει δύσκολη αποστολή\".
Πηγή: skai.gr