Παραδέχτηκαν 70 χρόνια μετά ότι δε βοήθησαν

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Πασκάλ Κουσεπέν,  παραδέχθηκε επισήμως ότι η χώρα του απέτυχε να βοηθήσει τον Ελβετό φοιτητή, που συνελήφθη μετά την απόπειρα του να δολοφονήσει τον Χίτλερ, το Νοέμβριο του 1938 στο Μόναχο.

Ο πρόεδρος, επίσης, παραδέχτηκε ότι η ελβετική κυβέρνηση της εποχής θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον Μορίς Μπαβό.

Ο Μπαβό, φοιτητής θεολογίας, συνελήφθη λίγες μέρες αργότερα, βασανίστηκε για να ομολογήσει και εκτελέστηκε από τους Ναζί, το Μάιο του 1941 σε ηλικία 25 ετών στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης παραμονής του στην απομόνωση, καμίαν ελβετική αντιπροσωπεία δεν επισκέφθηκε τον Μπαβό, ούτε μία φορά, ενώ η ελβετική διπλωματία είχε πει ότι η απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ ήταν μία "μισητή πράξη".

Ο Ελβετός πρόεδρος παραδέχθηκε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή του ότι η Βέρνη θα έπρεπε να είχε παρέμβει για να αποτρέψει την εκτέλεση του Μπαβό.

Η παραπάνω ανακοίνωση ήταν απάντηση στον βουλευτή Πολ Ρεχτστάινερ, ο οποίος ζήτησε, έστω και τόσα χρόνια μετά, την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον Μπαβό, ζητώντας παράλληλα μία εξήγηση γιατί δεν το είχαν κάνει τόσα χρόνια.

Την Κυριακή συμπληρώνονται 70 χρόνια από την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Χίτλερ.
Πηγή: skai.gr