Πάπας Φραγκίσκος: Ο Μαντέλα ανήκε στους λίγους που βοηθούν να γίνει ο κόσμος καλύτερος

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, που πέθανε αργά χθες, δηλώνοντας ότι "οικοδόμησε μια νέα Νότια Αφρική", καλώντας τους Νοτιοαφρικανούς να συνεχίσουν το παράδειγμά του για ένα μέλλον "συμφιλίωσης".

Σε τηλεγράφημά του στον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, ο Πάπας "χαιρετίζει την επίμονη δέσμευση που επέδειξε ο Νέλσον Μαντέλα για να προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων των πολιτών της χώρας και να οικοδομήσει μια νέα Νότια Αφρική πάνω στα γερά θεμέλια της μη βίας, της συμφιλίωσης και της αλήθειας".

"Προσεύχομαι το παράδειγμα του θανόντα προέδρου να αποτελεί πηγή έμπνευσης για γενιές Νοτιοαφρικανών ώστε να θέτουν τη δικαιοσύνη και το κοινό καλό πάνω από τις πολιτικές τους φιλοδοξίες", προσθέτει ο Ποντίφικας, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του "στην οικογένεια Μαντέλα, τα μέλη της κυβέρνησης και σε όλο τον λαό της Νότιας Αφρικής".
"Προσεύχομαι στο Θεό να παρηγορήσει και να δώσει δύναμη σε όσους θρηνούν την απώλειά του", τονίζει.

Σε ανακοίνωση, η ρωμαιοκαθολική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, προσκείμενη στο Βατικανό και εμπλεκόμενη στην Αφρική σε μια άτυπη καθολική διπλωματία που έχει στόχο την επίλυση των συγκρούσεων, δήλωσε από την πλευρά της ότι "ολόκληρη η Αφρική θρηνεί για τον πατέρα" και ότι ο Μαντέλα "ανήκε σε αυτή τη μικρή ομάδα των ανθρώπων που βοηθούν για να γίνει ο κόσμος καλύτερος" όπως ο "Γκάντι και ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄".

Η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου προσθέτει ότι εργάστηκε "επί μακρόν στο πλευρό του Μαντέλα για τη διαδικασία ειρήνευσης στο Μπουρούντι το 2003", μετά τις εθνοτικές σφαγές που είχαν πλήξει αυτή τη μικρή γειτονική χώρα της Ρουάντας.
Πηγή: skai.gr