Κλείσιμο

Παπανδρέου: Παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις ο Μαντέλα

Παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αποτελεί ο Νέλσον Μαντέλα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τον θάνατο του Νοτιαφρικανού ηγέτη.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: «Ο Νέλσον Μαντέλα, με τους αγώνες του για την ελευθερία και την κατάργηση του απαρτχάιντ, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις διώξεις και τα ατέλειωτα χρόνια της φυλακής, χάρη στην ακλόνητη προσήλωση στα ιδανικά του, απέδειξε ότι μέσα από την ατομική και τη συλλογική δράση υπάρχει πάντα ελπίδα και προοπτική για τους λιγότερο προνομιούχους».

«Ως ηγέτης της αντίστασης, γκρέμισε τα τείχη των φυλετικών διακρίσεων που κρατούσαν υπόδουλη την πλειοψηφία του λαού της Νότιας Αφρικής. Ως Πρόεδρος της χώρας του, με τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, γκρέμισε τα ψυχολογικά τείχη του μίσους που είχαν χτιστεί για να διαιρούν τον αφρικανικό λαό. Ως ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, κόμματος - μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και ως Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, άνοιξε τον δρόμο για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό και τη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για τη χώρα του. Ως δραστήριο μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οραματίστηκε μία αφρικανική ήπειρο απαλλαγμένη από την κληρονομιά της αποικιοκρατίας» προσθέτει ο κ. Παπανδρέου.

«Οι μάχες του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, τη συμφιλίωση, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ταυτίζονται με τις μάχες του Κινήματός μας. Σε μας η ευθύνη να κρατήσουμε το πνεύμα του ζωντανό» καταλήγει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πηγή: skai.gr