Πάνω από 6 δισ. ο πληθυσμός της Γης

Κατά 1,2% αυξήθηκε το 2002 ο πληθυσμός της Γης, ξεπερνώντας πλέον τα 6.2 δισ. ανθρώπους, δηλαδή μία καθαρή αύξηση κατά 74 εκατ. ανθρώπους σε σχέση με το 2001, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Μολαταύτα, το ποσοστό αυτό της αύξησης αποδεικνύει ακριβώς την ανάσχεση της δημογραφικής προόδου που παρατηρείται από δεκαετίας στον πλανήτη μας, με όριο την πραγματική αύξηση του 1989-90, που είχε φθάσει στο επίπεδο των 89 εκατ. ανθρώπων, τονίζεται στην ίδια έκθεση που τιτλοφορείται «Προφίλ του Παγκόσμιου Πληθυσμού».
Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Γης παραμένει σαφώς κατώτερος από το 2,2% που είχε καταγραφεί πριν 40 χρόνια. Το 2002 ο ρυθμός γεννήσεων έφθασε τα 2,6 παιδιά έναντι 3,3 το 1989-90 με την τάση να είναι ακόμη περισσότερο πτωτική. Μάλιστα πιστεύεται πως ο ρυθμός το 2050 θα είναι μικρότερος από τον αναγκαίο αριθμό για την ανανέωση του πληθυσμού.
Η κάμψη της δημογραφικής αύξησης, που αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μείωση της γονιμότητας, πρόκειται να έχει ως συνέπεια τη γήρανση του πληθυσμού σε όλες τις ζώνες της Υφηλίου κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το 2050 ο κόσμος θα αριθμεί τρεις φορές περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών απ‹ ότι σήμερα, ενώ ο αριθμός των παιδιών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σήμερα, τονίζεται στην έκθεση.
Πηγές: ΑΠΕ - Γαλλ. Πρακτ.
Πηγή: skai.gr