Πανεπιστήμιο Λονδίνου: Αλλάζει όνομα το Cass Business School -Η ιστορία με το δουλεμπόριο πίσω από το όνομα

Πανεπιστήμιο Λονδίνου: Αλλάζει όνομα το Cass Business School -Η ιστορία με το δουλεμπόριο πίσω από το όνομα

Τον Ιούλιο του 2020, το υψηλού κύρους Business School του City, University of London, δεσμεύτηκε να αλλάξει ονομασία από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι μέρος του πλούτου του Sir John Cass,
του οποίου το όνομα έφερε, αποκτήθηκε μέσω της διασύνδεσής του με το δουλεμπόριο.

Η απόφαση για την επιλογή του ονόματος Bayes Business School βασίστηκε σε μια ολοκληρωμένη και διαφανή διαδικασία διαβούλευσης με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Προσκλήθηκε το σύνολο της κοινότητας του City να προτείνει ονόματα μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και συγκεντρώθηκαν έτσι περισσότερα από 150 πιθανά ονόματα. Πάνω από 8.000 μέλη του προσωπικού, υφιστάμενοι και υποψήφιοι φοιτητές αλλά και απόφοιτοι του Business School κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα ονόματα που είχαν επιλεγεί. Το Bayes Business School εμφανίστηκε ως ξεκάθαρη επιλογή της πλειοψηφίας.

Ο Thomas Bayes (1702-1761) ήταν ένας αντικομφορμιστής θεολόγος και μαθηματικός, γνωστός για το θεμελιώδες έργο του σχετικά με δεσμευμένες πιθανότητες. Ο τάφος του βρίσκεται στο Bunhill Fields, απέναντι από το Business School. Το θεώρημα του Bayes υποδηλώνει ότι πλησιάζουμε την αλήθεια αναθεωρώντας συνεχώς τις πεποιθήσεις μας ανάλογα με το βάρος των νέων στοιχείων.

Αυτή η ιδέα - όχι μόνο το ίδιο το άτομο – αποτέλεσε την έμπνευση για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου ονόματος. Οι ιδέες του Bayes είναι θεμελιώδεις για τα Χρηματοοικονομικά, την Αναλογιστική Επιστήμη και πολλούς κλάδους του Management, που είναι και οι βασικοί κλάδοι του Business School. Είναι επίσης τα θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης (machine learning).

Το νέο όνομα θα λανσαριστεί επίσημα τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 - αρχές του ακαδημαϊκού έτους 2021/22. Μέχρι τότε, η Σχολή θα συνεχίσει να αναφέρεται ως «The Business School (πρώην
Cass)».

Ο Καθηγητής Paolo Volpin, Πρύτανης του Business School (πρώην Cass), δήλωσε: «Με την αλλαγή σε Bayes Business School, πιστεύουμε ότι πλέον το όνομά μας αντικατοπτρίζει την
ταυτότητα και τις αξίες μας. Παρόλο που ο Bayes έζησε πολύ καιρό πριν, οι ιδέες του και το όνομά του συνδέονται πιο πολύ με το μέλλον παρά με το παρελθόν. Περισσότεροι από 8.000 υπάλληλοι, φοιτητές και απόφοιτοι του Business School συνέβαλαν στη διαδικασία διαβούλευσης για να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το νέο μας όνομα. Είμαστε ευγνώμονες για τη γεμάτη ενδιαφέρον και πάθος συμβολή τους. Ακούσαμε προσεκτικά όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους. Είμαι περήφανος για το νέο όνομα και τα βήματα που κάνουμε για τη δημιουργία ενός πραγματικά συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλους τους φοιτητές, το προσωπικό και τους αποφοίτους μας».

Η κα Julia Palca, πρόεδρος του Συμβουλίου του City είπε: «Το θεώρημα του Bayes έχει σημασία για το Business School μας - βρισκόμαστε στην καρδιά ενός οικονομικού και τεχνολογικού κέντρου, σε μια από τις πιο μεγάλες, κοσμοπολίτικες μητροπόλεις του κόσμου. Οι ιδέες του μάς θυμίζουν ότι σταθερή επιδίωξή μας στο Bayes Business School είναι να εξελιχθούν
οι φοιτητές μας σε ηγέτες επιχειρήσεων ικανών να προσεγγίσουν με καθαρή σκέψη το αβέβαιο μέλλον που αντιμετωπίζουμε. Η συνέχιση της χρήσης του ονόματος του Sir John Cass θα τιμούσε κάποιον του οποίου ο πλούτος αυξήθηκε από την εκμετάλλευση της δουλείας, κάτι που είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τις αξίες μας σχετικά με τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση.»

Ο καθηγητής Sir Paul Curran, Πρόεδρος του City, University of London, δήλωσε: «Η μετονομασία του Business School σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία
του City, αλλά σίγουρα όχι το τέλος της δουλειάς μας για την αντιμετώπιση της φυλετικής ανισότητας. Το περασμένο καλοκαίρι, το City ξεκίνησε μια ανασκόπηση ιστορικών πηγών χρηματοδότησης για να διδαχθεί από το παρελθόν. Αφουγκραζόμαστε την κοινότητά μας και συνεχίζουμε τις ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι το City λειτουργεί με σεβασμό στη διαφορετικότητα και χωρίς αποκλεισμούς στην εργασία και τη μελέτη. Αυτές οι ενέργειες υπερβαίνουν την απλή αλλαγή ονόματος και αποσκοπούν στη βελτίωση του προγράμματος σπουδών και της ζωής της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Αλλάζοντας κάτι παραπάνω από ένα όνομα

Το Πανεπιστήμιο έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει θέματα που αφορούν την ανισότητα και τις ευκαιρίες, ιδίως σχετικά με τη φυλή και την εθνικότητα. Έχει επίσης δεσμευτεί να χρηματοδοτεί πέντε υποτροφίες διδακτορικού διπλώματος για μαθητές της «Μαύρης Βρετανίας» κάθε χρόνο (μία για καθένα από τις πέντε σχολές του City, συμπεριλαμβανομένου του Business School). Περαιτέρω
λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία στο City περιλαμβάνει την υποβολή αίτησης για το καθεστώς Advance HE’s Race Equality Charter, συνεχίζοντας την αντιμετώπιση του χάσματος απονομής πτυχίων σε συνεργασία με φοιτητές και την Ένωση Φοιτητών μας για την αντιμετώπιση ζητημάτων υπο-εκπροσώπησης.

Το Business School θα ξεκινήσει επίσης ένα σημαντικό πρόγραμμα υποτροφιών για προπτυχιακούς φοιτητές στο πλαίσιο του “Black UK” για τη βελτίωση της υπο-εκπροσώπησης στο πανεπιστήμιο. Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει δέκα χρόνια από το 2022/23 και θα προσφέρει δέκα υποτροφίες ετησίως, καλύπτοντας όλα τα δίδακτρα συν ένα ετήσιο επίδομα. Το Business School έχει ιδρύσει ένα Συμβούλιο για την Ποικιλομορφία και την Ένταξη για να καλύψει όλες τις πτυχές του έργου που γίνεται σχετικά με την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και την κατάργηση των αποκλεισμών. Έχει επίσης δημιουργήσει μια Συμβουλευτική Ομάδα Φυλετικών Ικανοτήτων και Ενσωμάτωσης, η οποία αποτελείται από φοιτητές, καθηγητές, επαγγελματικό προσωπικό και αποφοίτους από μαύρα, ασιατικά και μειονοτικά έθνη που εργάζονται για τη βελτίωση της εξέλιξης και της εμπειρίας των φοιτητών και του προσωπικού.

Σημαντικό έργο βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στο Business School για την περαιτέρω ενσωμάτωση ηθικών και κοινωνικά υπεύθυνων αξιών στο πρόγραμμα σπουδών. Στόχος της Σχολής είναι να αναπτύξει υπεύθυνους επιχειρηματικούς ηγέτες που θα οικοδομήσουν ένα ακμάζον, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Πηγή: skai.gr