Παναμάς: «Πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα

Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί «πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.

«Από τις 05:01 (σ.σ. τοπική ώρα· 12:01 ώρα Ελλάδας), την Τετάρτη 25η Μαρτίου κηρύσσω επ’ αόριστον πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα στην εθνική επικράτεια, με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά για δύο ώρες την ημέρα για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου — με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία — καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν υποκύψει (+2).

Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται πλέον από τις αρχές των χωρών τους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βάσει της καταμέτρησης που έκανε με βάση ανακοινώσεις κυβερνήσεων ως τις 20:30 χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Κατά τον απολογισμό του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων με βάση επίσημες πηγές, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 400.000 κρούσματα μόλυνσης σε 175 χώρες και περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ