Παναμάς: Έρευνα για σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων σε εστίες φιλοξενίας χρηματοδοτούμενες από το δημόσιο

Τουλάχιστον είκοσι παιδιά και έφηβοι υπέστησαν σεξουαλικές κακοποιήσεις και βιασμούς σε κέντρα υποδοχής ανηλίκων που χρηματοδοτεί το παναμαϊκό δημόσιο και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε οκτώ πρόσωπα για την υπόθεση, που έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους πολίτες της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Ως σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη) έχουμε ταυτοποιήσει 20 θύματα και άλλοι 18 φάκελοι βρίσκονται υπό εξέταση», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Χαβιέρ Καραβάγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται ακόμη να εξελιχθούν, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» και οι εισαγγελικοί λειτουργοί στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση παίρνουν ακόμη καταθέσεις, πρόσθεσε.

Η έρευνα άρχισε να διενεργείται τον Αύγουστο του 2020, αλλά επιταχύνθηκε από την 1η Μαρτίου καθώς ενισχύθηκε η ομάδα των δικαστικών στην οποία έχει ανατεθεί, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας. Μόλις στις αρχές του μήνα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος οκτώ υπόπτων, οι πέντε εκ των οποίων έχουν προφυλακιστεί. Τα στοιχεία τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Θα συνεχίσουμε την έρευνα έως ότου όλοι όσοι εμπλέκονται να δώσουν λόγο για τα εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν», διαβεβαίωσε ο κ. Καραβάγιο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν στην έρευνα, τα ανήλικα θύματα υπέστησαν σεξουαλικές κακοποιήσεις και σεξουαλική βία ενώ διέμεναν σε εστίες φιλοξενίας μη κυβερνητικών οργανώσεων, που όμως χρηματοδοτούνται από το δημόσιο του Παναμά.

Υποεπιτροπή του παναμαϊκού κοινοβουλίου κατήγγειλε σε έκθεσή της ότι από το 2017 έχουν καταγραφεί δεκάδες υποθέσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων, κακομεταχείρισης σωματικής και λεκτικής, αναγκαστικών αμβλώσεων και γενικά άθλιων συνθηκών ζωής σε τουλάχιστον 14 τέτοια κέντρα.

Το σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση τον προκάτοχο του κ. Καραβάγιο στη γενική εισαγγελία αλλά και τη Μάιρα Σιλβέρα, τη διευθύντρια της Εθνικής Γραμματείας για την Παιδική Ηλικία, την Εφηβεία και την Οικογένεια (SENNIAF), που είναι καθ’ ύλη αρμόδια για τις εστίες.

Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους στον Παναμά για να απαιτήσουν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ