Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες εν μέσω επιχειρήσεων του Ισραήλ για την καταστολή μαχητών μετά από μια σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Όπως ισχυρίζεται η Παλαιστίνη, δύο νεαροί σκοτώθηκαν στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής.

Την Τετάρτη, ένας έφηβος και ένας δικηγόρος ήταν μεταξύ των τριών που πυροβολήθηκαν σε άλλα μέρη της Δυτικής Όχθης, καθώς η ένταση αυξήθηκε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις αφότου ένας Παλαιστίνιος σκότωσε δύο Ισραηλινούς σε ένα μπαρ στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ είπε τότε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν «πλήρη ελευθερία δράσης... προκειμένου να νικήσουν τον τρόμο», αν και δεν διευκρίνισε τι σημαίνει αυτό.

Ένα κύμα επιθέσεων από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στο Ισραήλ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σκότωσε 12 Ισραηλινούς και δύο Ουκρανούς. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές περιόδους του είδους της εδώ και χρόνια, βάζοντας τη χώρα στα άκρα.

Είκοσι Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους αναγνωρίστηκαν ως ένοπλοι, έχουν σκοτωθεί από τότε σε ισραηλινές σαρώσεις στη Δυτική Όχθη. Έχουν επικεντρωθεί δε στην περιοχή Τζενίν, από όπου κατάγονταν δύο από τους Παλαιστίνιους που πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Ισραήλ.

Δύο Παλαιστίνιοι νεαροί σκοτώθηκαν εκεί το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετά από πυροβολισμούς και επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την Τετάρτη, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος, για τον οποίο το Ισραήλ είπε ότι πέταξε βόμβα βενζίνης σε στρατιώτες, πυροβολήθηκε κοντά στη Βηθλεέμ.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος, ηλικίας 20 ετών, σκοτώθηκε εν μέσω συγκρούσεων κοντά στη Ραμάλα, όπου το Ισραήλ είπε ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους που σχεδίαζαν επίθεση εναντίον Ισραηλινών τις επόμενες ημέρες. Ένας από τους συλληφθέντες ήταν ένα δραπέτης μέλος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ισραηλινό το 2015 και είχε πρόσφατα δραπετεύσει από την παλαιστινιακή κράτηση, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ένας 34χρονος Παλαιστίνιος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος οδηγούσε τους ανιψιούς του στο σχολείο, πυροβολήθηκε επίσης όταν σταμάτησε το αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Ναμπλούς, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν στο στήθος.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στρατιώτες μπήκαν στη Ναμπλούς για να εξασφαλίσουν έναν χώρο που οι Εβραίοι τιμούν ως τον τάφο του Ιωσήφ, έτσι ώστε να επισκευαστεί μετά τον βανδαλισμό του από Παλαιστίνιους το Σαββατοκύριακο. Ανέφερε ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν στη συνέχεια να πετούν πέτρες και βόμβες πετρελαίου και ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μέτρα διασποράς ταραχών και πραγματικές βολές.

Η έκρηξη της βίας έρχεται πριν από μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο, με την έναρξη της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα το βράδυ της Παρασκευής να συμπίπτει με τον ισλαμικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη χριστιανική γιορτή του Πάσχα.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και άλλες μαχητικές ομάδες έχουν καλέσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να συγκεντρωθούν σε ένα αμφισβητούμενο συγκρότημα στην κορυφή λόφου στην Ιερουσαλήμ, γνωστό στους μουσουλμάνους ως Χαράμ αλ-Σαρίφ και στους Εβραίους ως Όρος του Ναού την Παρασκευή για να «προστατέψουν». είναι από την εβραϊκή δραστηριότητα.

Το Πάσχα παραδοσιακά βλέπει μια αύξηση των επισκέψεων από θρησκευόμενους Εβραίους στην τοποθεσία, οι οποίες θεωρούνται από τους Παλαιστίνιους ως προκλητικές.

Πηγή: skai.gr