Παλαιστίνη: «Παραδοχή αποτυχίας» η παραίτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ

Η Χανάν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), χαρακτήρισε «παραδοχή αποτυχίας» την επικείμενη παραίτηση του Τζέισον Γκρίνμπλατ, ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρμόδιου για την κατάρτιση του σχεδίου που υποτίθεται θα επιλύσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

«Θεωρώ πως πρόκειται για οριστική παραδοχή αποτυχίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ασράουι μετά την αναγγελία του ειδικού συμβούλου του Λευκού Οίκου ότι θα εγκαταλείψει τον ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα μόλις παρουσιαστεί το σχέδιο.

«Νομίζω ότι οι Παλαιστίνιοι στο σύνολό τους θα πουν “ευτυχώς τον ξεφορτωθήκαμε” (...) [Ο Γκρίνμπλατ] δεν έχανε καμία ευκαιρία να δυσφημίζει τους Παλαιστίνιους (...) Ήταν απόλυτα δεσμευμένος, αλλά όχι στην ειρήνη, στο να δικαιολογεί κάθε ισραηλινή παραβίασης», πρόσθεσε.

Στον Γκρίνμπλατ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, ανατέθηκε το βαρύ καθήκον να προτείνουν λύσεις για τον τερματισμό μιας σύρραξης δεκαετιών. Στα τέλη Αυγούστου ο Γκρίνμπλατ ανακοίνωσε ότι το σχέδιο — η «συμφωνία του αιώνα», κατά τον Τραμπ — δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (17η Σεπτεμβρίου). Μένει να φανεί εάν η παρουσίασή του θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές που θα κρίνουν την τύχη του Ισραηλινού δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ή εάν η Ουάσινγκτον θα περιμένει να σχηματιστεί νέα ισραηλινή κυβέρνηση, κάτι που ίσως χρειαστεί εβδομάδες.

Η παρουσίαση του συνολικού σχεδίου, που εκπονείται από την άνοιξη του 2017 με απόλυτη μυστικότητα και ειπώθηκε πως είναι έτοιμο πριν από μήνες, αναβάλλεται συνεχώς. Η οικονομική του πτυχή πάντως παρουσιάστηκε τον Ιούνιο, στη διεθνή σύνοδο του Μπαχρέιν την οποία μποϊκοτάρισε η παλαιστινιακή κυβέρνηση. Προβλέπει τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να γίνουν επενδύσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τις γειτονικές χώρες μέσα σε μια δεκαετία.

«Αποπειράθηκαν να υποτάξουν τους Παλαιστίνιους, να μας εκβιάσουν για να αποδεχθούμε το σχέδιό τους», ανέφερε η Ασράουι, κρίνοντας πως η προσπάθεια «ήταν καταδικασμένη να αποτύχει εξαρχής». «Θεωρώ ότι [η επικείμενη παραίτηση του Γκρίνμπλατ] είναι απλώς ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο».

Για τον Μπασίμ Νάιμ, ανώτερο στέλεχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση είναι «καλή είδηση» και «ένδειξη της αποτυχίας της ομάδας που ανέλαβε την ειρηνευτική διαδικασία και την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης» στις ΗΠΑ.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα ωθήσει τη σημερινή [αμερικανική] κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη θέση και το όραμά της για την επίλυση της διένεξης προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Νάιμ.

Ο Γκρίνμπλατ, μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς ευρωπαίους διπλωμάτες στον ΟΗΕ τον Ιούλιο, όταν καταφέρθηκε με πολύ βαριές εκφράσεις εναντίον της «διεθνούς συναίνεσης» αναφερόμενος στις προσπάθειες για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Γκρίνμπλατ σε ανακοίνωσή του για την «προσήλωσή του στη δουλειά προς όφελος της ασφάλειας και της ειρήνης» και διότι «ουδέποτε δίστασε να πει την αλήθεια για το Κράτος του Ισραήλ σε όσους το συκοφαντούν».