Πακέτο βοήθειας 1,2 δισ. θα δώσει η ΕΕ στην Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σήμερα για την επείγουσα ψήφιση νέου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το δάνειο θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις σε ορίζοντα δωδεκαμήνου. Προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του Ιανουαρίου και εγκρίθηκε την Παρασκευή από τα κράτη μέλη της Ενωσης.

Μία δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα επικυρώσει αυτήν την πρόταση, θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ενωση και οι οικονομικοί της θεσμοί έχουν ενεργοποιήσει ήδη «17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια» για να ενισχύσουν την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.

Περί τα οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση αυτή, που θεωρείται παράνομη και από την Ενωση, η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία ενισχύθηκε, με την Μόσχα να υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ στο Ντονμπάς και να συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.

Αν και οι σχέσεις ανάμεσα στην Μόσχα και τις δυτικές δυνάμεις βρέθηκαν στο αποκορύφωμα της έντασης τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία διέταξε σήμερα την επιστροφή στους στρατώνες τους ορισμένων από τις μονάδες που είχαν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα σε μία πρώτη ένδειξη ύφεσης.

Πηγή: skai.gr