Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των πλοίων μετά την επίθεση σε Ομάν vid

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα δύο πλοία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ένωση δεξαμενόπλοιων INTERTANKO.

«Έπειτα από δύο επιθέσεις σε πλοία μελών μας σήμερα το πρωί, ανησυχώ πάρα πολύ για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ'Αμίκο, πρόεδρος της INTERTANKO.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Η INTERTANKO εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων.


Μετά την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις και ξέσπασαν πυρκαγιές, άλμα σχεδόν 4% καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. 

Το ένα τάνκερ που μετέφερε πετρέλαιο, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, κινδυνεύει να βυθιστεί και το δεύτερο, που ήταν φορτωμένο με μεθανόλη, έχει υποστεί ζημιές.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, τα 21 μέλη του πληρώματος του τάνκερ Kokuka Courageous, με σημαία Παναμά, και 23 μέλη του πληρώματος του τάνκερ ΜΤ Front Altair, με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, του νορβηγικού ομίλου Frontline, εγκατέλειψαν τα πλοία και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Frontline διέψευσε τα ιρανικά ΜΜΕ που μετέδωσαν ότι το Front Altair βυθίστηκε. «Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας.

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε "επίθεση" σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Επίθεση στην ίδια ζώνη είχε στόχο κι άλλο δεξαμενόπλοιο, το Kokuka Courageous, σημείωσε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για το περιστατικό με το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Μάλιστα, ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού ότι τα δύο τάνκερ μετέφεραν εμπόρευμα «ιαπωνικών συμφερόντων».

Σε επικοινωνία του Reuters με αξιωματικό του 5ου στόλου των αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, επιβεβαιώθηκε ότι τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήματα κινδύνου στις 6.12 το πρωί το πρώτο και στις 7.00 το δεύτερο (τοπικές ώρες)

«Είμαστε ενήμεροι για την αναφερόμενη επίθεση στα δύο τάνκερ», ανέφερε ο Τζόσουα Φρέϋ γνωστοποιώντας επίσης ότι τα αμερικανικά πλοία συνδράμουν τα δύο τάνκερ.




Η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μερικές ώρες μετά την εκκένωση των δύο δεξαμενόπλοιων.

«Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο Ροχανί σε μια ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως δύο περιστατικά με πετρελαιοφόρα που σημειώθηκαν σήμερα στον κόλπο του Ομάν είναι «ύποπτα» και έκανε έκκληση για περιφερειακό διάλογο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.

Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter πως «οι επιθέσεις, που αναφέρεται πως έγιναν σε σχετιζόμενα με την Ιαπωνία» πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, πραγματοποιήθηκαν ενώ ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».

«Ο χαρακτηρισμός ''ύποπτο'' δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να περιγράψει αυτό που φαίνεται πως έγινε σήμερα το πρωί», έγραψε στο Twitter. «Επιτακτική ανάγκη το προτεινόμενο από το Ιράν Φόρουμ Περιφερειακού Διαλόγου».



Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα μετά από μια άλλη επίθεση που σημειώθηκε στα Στενά του Ορμούζ σε τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο εκείνο είχε προκαλέσει σφοδρή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ακόμη πως το επεισόδιο με τα δύο τάνκερ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μην βγάλουμε βιστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά».