«Όχι» της Ουγγαρίας στην ταξιδιωτική λίστα της ΕΕ

Η Ουγγαρία δεν θα τηρήσει την σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προσθήκη χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ στην «ασφαλή» ταξιδιωτική λίστα, με την εξαίρεση της Σερβίας, ανακοίνωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ενωση κατήρτισε λίστα από 14 χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» για επιχειρηματικά ή τουριστικά ταξίδια για να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα. Η λίστα εγκρίθηκε από τους 27 με ειδική πλειοψηφία.

Οι 14 χώρες είναι: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την σύσταση της ΕΕ...διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με τα υγειονομικά συμφέροντα του ουγγρικού λαού», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Στην Σερβία, στον μόνο γείτονα της Ουγγαρίας προς νότον που βρίσκεται εκτός της ΕΕ, κατοικεί μεγάλη ουγγρική μειονότητα.

Η Ιταλία, με έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξαιρεθεί και ότι θα διατηρήσει τους περιορισμούς της καραντίνας για όλες τις χώρες που δεν ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν.

Για τους ανθρώπους που διασχίζουν την Ουγγαρία με κατεύθυνση άλλες χώρες, η Βουδαπέστη θα επαναφέρει τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» που λειτουργούσε στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο ούγγρος πρωθυπουργός.

«Οποιος ταξιδεύει μέσω της Ουγγαρία θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτόν τον διάδρομο. Δεν θα του επιτρέπεται να εγκαταλείψει αυτόν τον διάδρομο και θα διατηρήσουμε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους ».

Μέχρι χθες, η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει 4.157 κρούσματα της επιδημίας του κορονοϊού και 586 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ